al tien seizoenen zien we liefde opbloeien tussen boeren en brievenschrijvers. Tijd voor een terugblik van Yvon Jaspers op veertien jaar Boer zoekt vrouw.
Tekst: Carlijn Schepers
Eén hoogtepunt uit al die seizoenen Boer zoekt vrouw heeft Yvon Jaspers niet. “Ik geniet vooral ieder jaar weer opnieuw van de liefde die ontstaat tussen zoveel mensen,” zegt ze. “Bijna iedereen is gelukkiger na hun deelname. Ook zij die geen liefde vonden.”
Door het programma krijgen de boeren meer zelfvertrouwen, kunnen ze makkelijker praten en ontmoeten ze leuke mensen, hoort Jaspers regelmatig achteraf. “Vaak levert het later ook nog iets positiefs op voor de brievenschrijvers die niet werden gekozen, omdat iedereen op tv heeft gezien dat ze iemand zoeken.”
Boeren-chatgroep
Ze zou de anderen tekort doen als ze één favoriete boer of deelnemer zou kiezen. “Ik heb in al die jaren zoveel bijzondere mensen ontmoet. Met de meesten heb ik nog steeds contact, via de boerenapp.” In die chatgroep in WhatsApp zitten bijna alle boeren van de afgelopen seizoenen. Als ze dat wilden natuurlijk.
Trouwen en baby's
“Je kunt je voorstellen hoe groot de appgroep inmiddels is. Dagelijks is er wel contact. Vaak gaat het over agrarische onderwerpen. Als er weer een droogte is of een belangrijke politieke ontwikkeling voor boeren. Of als er iemand gaat trouwen of een baby krijgt,” zegt Jaspers. “Soms snap ik geen bal van al die agrarische termen, maar ik stuur zeker ook berichtjes. Dan maak ik bijvoorbeeld een foto van producten uit mijn moestuintje.” Jaspers lacht. “Hoewel ik niet denk dat de boeren mijn ‘oogst’ serieus nemen.”
Sinds 2004
Het eerste seizoen van Boer zoekt vrouw werd in 2004 uitgezonden. In veertien jaar is er nogal wat veranderd. “We hebben natuurlijk door de jaren heen achter de schermen dingen verbeterd. Hoe het eruit ziet, de muziekkeuze, de techniek. Maar de intentie en de inhoud zijn hetzelfde gebleven.”
Vooral in de samenleving is er de grootste verandering geweest volgens Jaspers. “Op sociale media, in kranten en op tv is de tendens ernstig verhard. Er wordt ontzettend snel geoordeeld. Het lijkt tegenwoordig normaal te zijn om hard op mensen in te hakken.”
Ouderwets gezellig tv kijken
Dat vindt de presentatrice heel jammer. Het botst volgens haar met het karakter van Boer zoekt vrouw. “Hierin draait het juist om kwetsbaarheid, openheid, eerlijkheid en echt contact. Ik merk dat sommige kandidaten en boeren zich de laatste jaren minder open durven te stellen en niet meer alles willen zeggen op tv.”
Daarom is ze ook zo blij dat het programma zo’n verbindende factor is. “Het verbindt niet alleen onze liefdeskoppels, er ontstaan ook veel vriendschappen. En het brengt de kijkers samen, die ouderwets gezellig kijken naar tv. Die verbinding hebben we hard nodig, want tegenwoordig is er veel dat ons van elkaar wegdrijft.”
hoog- en laagopgeleid
Jaspers ziet ook dat er meer verschillende soorten mensen zich aanmeldden in de afgelopen seizoenen. “Veertien jaar geleden was het misschien nog raar om een brief naar een boer te schrijven. Nu vindt iedereen dat al lang normaal. Daarom doen er tegenwoordig allerlei mensen mee: hoog- en laagopgeleid, uit het stad en van het platteland, wereldreizigers of niet, oud en jong. Al die verschillen vind ik heerlijk. Niet iedereen hoeft hetzelfde te zijn.”
Aanmdeldingsprocedure
De aanmeldingsprocedure van de boeren en kandidaten is ook met de tijd meegegaan, vertelt Jaspers. “Bij het eerste seizoen kregen we handgeschreven brieven en pakketten, en was het grootste deel van de deelnemers alleen op een vaste telefoon te bereiken. Nu krijgen we vooral e-mails, met soms zelfs filmpjes erbij. En als we meer over iemand willen weten, speuren we gewoon even op het internet.”
Tweehonderd brieven
“In het eerste seizoen moest ik alles nog ontdekken. Nu zit Boer zoekt vrouw in mijn vezels. Ik weet inmiddels precies welke fases de boeren doorlopen. Ook al doet iedere boer het op zijn eigen manier,” zegt Jaspers. “Na al die jaren kan ik putten uit veel ervaring om ze bij alle stappen goed te begeleiden en ze te behoeden voor verkeerde beslissingen.
Een boer die jaren geen liefde heeft gekend en opeens tweehonderd brieven voor zijn kiezen krijgt, kan rare keuzes maken. Eigenlijk zijn we allang niet alleen tv-makers meer, maar ook experts op het gebied van liefde op het platteland.”
Liefdesbaby's
Maar het mooiste resultaat van tien seizoenen Boer zoekt vrouw is voor Jaspers zonder twijfel de vele liefdesbaby’s die erdoor zijn ontstaan. “Er zijn er al bijna zeventig geboren. Het is zoiets moois dat er door een tv-programma zeventig mensen op deze wereld zijn gezet. Het duurt niet lang meer voordat de oudsten zelf verliefd worden.”
Dus wie weet is er over tien jaar wel een editie met de kinderen van oud-deelnemers. Of Jaspers het programma dan nog presenteert, weet ze niet. “Dat ligt aan zoveel dingen. Ik heb geleerd nooit verder dan een seizoen vooruit te kijken.”
Boer zoekt vrouw, zondag - NPO 1 • 20.25 uur