The connection,
Fred Oster, Amerika en een polaroidcamera. De connectie: op zoek naar quizideeën. In de jaren 70 stuurde de AVRO Fred naar Los Angeles om voor de tv te zitten. Hij maakte aantekeningen en foto’s om zo programma’s te stelen, vooruit: te lenen. Hier en daar werd er een beetje veranderd, maar er was geen gevaar want niemand kende toch dat kleine Nederland?
Jaren later staat juist ons land bekend om de vele tv-formats die hier beginnen, om vervolgens de vleugels uit te slaan naar het buitenland. Deal or No Deal, The Voice, De Verraders, Make Up Your Mind en vele anderen. We vergeten alleen hoe klein ons landje is en dat je sneller door de formats heen bent. In America loopt Got Talent nog steeds, maar de bron met talenten is daar natuurlijk vele malen groter dan bij ons.
Op vakantie in Los Angeles keek ik naar het aanbod daar. Family Feud –bij ons 5 Tegen 5 –, The Price is Right, I Can See Your Voice en The Voice, we kennen ze allemaal. Ondertussen starten er in Nederland allemaal nieuwe shows. Het zomeraanbod Blow Up, Domino Challenge, The Connection, De Hollandse Nieuwe. Je kan alles van die programma’s vinden, maar er is veel nieuws onder de zon.
The Connection licht ik er graag even uit: format, stijl, host en kritiek. Vier woorden die als connectie The Connection hebben. Het format is sterk: een hoog meespeelgehalte en een geweldige twist op het principe vraag/antwoord. Dan de stijl die een quiz kan maken of breken. Waar Weekend Miljonairs in de jaren 90 een echt stijlicoon was vanwege muziek en setting, voelt het vergeleken met The Connection ouderwets aan. Het smoelwerk kan snel verouderen, maar de show van Matthijs van Nieuwkerk is een lust voor het oog.
Nu we het toch over hem hebben, de host. Een goede quiz-presentator kan een slechte quiz niet redden. Andersom wel. Niet dat Matthijs het niet goed doet, daar heeft hij te veel flair en charisma voor. Hij heeft alleen de tijd nodig om aan de perfecte timing te werken die hoort bij een quiz. Ik lees kritiek, waarom de gelauwerde Matthijs het nodig vindt deze show te presenteren. Maar geloof me: een quiz is hogeschool presenteren, veel moeilijker dan een goed gesprek aan tafel.
Maar in Nederland ziet men gek genoeg een talkshow nog steeds als het ultieme. Bij een quiz moet je alles onder controle hebben. Het ritme, het gesprek, de spanning en het er laten uitzien alsof het heel makkelijk is. Dat laatste lukt Matthijs steeds beter, die al lang het antwoord weet op de volgende vraag: Quiz, presenteren en timing… De connectie is: niet makkelijk, maar wel leuk.