Noem me ouderwets, maar ik kan er niet aan wennen dat Dr. Oetker tegenwoordig Dr. Utker heet in zijn reclames. Elke veertigplusser die tegenwoordig ineens ‘Utker’ zegt, is een snob.
Niemand had problemen met de ‘oe’ in Oetker.
Ik ben opgegroeid met Dr. Oetker.
De hele jaren 60 staan bij mijn in het teken van toetjes van Dr. Oetker en Saroma. Deze hele discussie kwam bij mij boven bij de commercial van A. Vogel.
A. Vogel? Dr. Vogel, toch?
Ook in diezelfde jaren 60 behoorde dat tot mijn opvoeding en nog steeds word ik door mijn schoonmoeder bij elke klacht mentaal ondersteund door de inmiddels vergeelde boeken van dr. Vogel (tegen wil, maar met dank, want het blijft wel mijn schoonmoeder).
In mijn speurtocht kwam ik erachter dat Dr. Vogel helemaal geen dr. is geweest en dat het al in de jaren 80 verboden werd om dr. in de naam te voeren. Kun je nagaan hoe hardnekkig die dingen zijn.
Maar waarom mag Dr. Oetker dan wel die dr. in de naam voeren?
Ik ging wederom op speurtocht. Dr. Oetker is ooit opgericht in Duitsland door dr. Rudolf Oetker. Wat voor dr. hij was, wordt niet vermeld, waarbij ik wil benadrukken dat elke onderwijzer in Duitsland al met Herr Doctor wordt aangesproken.
Dr. Oetker is pas echt groot geworden door zijn kleinzoon, Rudolf August Oetker en die was zeker geen doktor, maar een nazi van de Waffen-SS. Conclusie: het is niet toegestaan dat die arme A. Vogel nog langer dr. bij zijn naam zet, maar wel dat een bedrijf naar een schimmige dr. Oetker vernoemd is, waarvan we niet weten in welke discipline hij dokter is geworden en die overleed in 1907.
Op deze manier wordt er toch een soort heilzaam wetenschappelijk gezondheidsaura aan de toetjes verbonden door de kwalificatie dr. Is dat misleidend? Dat is maar de vraag.
Mensen zijn namelijk nog veel dommer dan we denken.
Jomanda mag zichzelf, ondanks de rechtszaken, ook nog steeds ‘genezend’ medium noemen. U kent allemaal misschien het fenomeen placebo en dat dit in vele gevallen werkt (opvallend genoeg werken dure placebo’s beter dan goedkope).
Placebo’s worden normaliter stiekem onder het mom van echt medicijn gegeven. Mensen worden dus gefopt. Nu is enkele weken geleden wetenschappelijk vastgesteld dat placebo’s (een pilletje waar dus niks in zit) ook werking hebben als er tegen de mensen wordt bij verteld dat het een placebo is!
Dus de dokter zegt: ‘Hier is een pilletje waar helemaal niks in zit, dus het slaat nergens op dat je het slikt.’ Maar de mensen slikken het toch en het helpt ook nog! Dus Jomanda helpt, zelfs als je erbij vertelt dat het flauwekul is, A. Vogel helpt ook wel zonder Dr. En ik denk dat er ook mensen zijn die bij obstipatie zweren bij de heilzame werking van het aardbeidenpuddinkje van Dr. Oetker.
Ben benieuwd wie er bij de huidige griepepidemie al gegoogeld heeft naar de vaccinaties van Dr. Bibber.
Joep van Deudekom
Deze column is eerder geplaatst in Televizier tv gids nummer 2 van 2011. Meer informatie over de tv-gids staat hier.