Ik heb al eerder mijn frustratie met u gedeeld op het gebied van tv-formats aan de buis brengen. Ik bedenk samen met mijn vriend Rob Urgert de origineelste quizpareltjes, maar ze komen nooit voorbij de omroepbaas. En als dat al lukt, blijven ze steken bij de netmanager. Ik ben dan ook meer dan geïnteresseerd in wat het dan wél haalt.
Op vrijdag op Nederland 3 is er bijvoorbeeld een nieuwe quiz: Weten zij veel!?. En laat ik voorop zeggen dat ik het een goed quizprincipe vind.
Meestal als ik begin met ‘Laat ik voorop zeggen dat...’ eindigt mijn column met het levend verbranden van de makers van het programma, maar dat is hier niet het geval.
Eén kandidaat die het opneemt tegen een paar uiteenlopende groepen uit de maatschappij: uitsmijters, stewards, paardenmeisjes, linedancers, studenten medicijnen, gothics.
Het oorspronkelijke format was overigens één man tegen 50 blonde vrouwen, wat ik persoonlijk grappiger vind. Maar op zich is het een goed concept.
Jammer dat het gelijk weer moet beginnen met dansend, zingend en gillend publiek dat ze van tevoren aan een infuus met speed hebben gelegd.
Vroeger werd publiek geringschattend als ‘klapvee’ betiteld, maar het is inmiddels geëvolueerd via lachvee naar joel- en fluitvee tot een ernstig geval van gekkekoeienziekte. En ze doen het ook allemaal met zo’n ontwapenende vanzelfsprekendheid.
Maar waarom moeten die eerdergenoemde uitsmijters, paardenmeisjes etc., met van die infantiele dansjes de trap aflopen? Op een enkele vrolijk dansende steward na, straalt het ongemak ervan af.
Waarom wordt bij de multiplechoice- vragen vrijwel exact dezelfde vormgeving gebruikt als bij Weekend Miljonairs? Lijkt het spelletje toch niet een beetje veel op 1 tegen 100? Zeker door die constante ‘spanningsverhogende’ achtergrondtoon te horen (zie 1 tegen 100, zie Weekend Miljonairs)?
Waarom is bij de finale dezelfde opstelling gekozen als bij De zwakste schakel en waarom gaat Chantal Janzen ook ineens kortaf en streng mensen wegsturen à la Chazia Mourali?
En van mijn echtgenote moest ik aan de orde stellen of het wel eens voorkomt dat de quizkandidaat in de eerste ronde een vraag níet weet en wat er dan eigenlijk gebeurt? Want dan zou het spel afgelopen moeten zijn.
Dus ‘mag’ er in de eerste ronde geen fout gemaakt worden. Tenminste, zo lijkt het. Het is allemaal jammer, want het heeft zeker potentie en Chantal Janzen (een gelukte kruising tussen Linda Mol en Paul de Leeuw) is een fijne quizmaster. Maar het verdient beter.
Op deze manier gaat alles op elkaar lijken. Alsof de kroketten, de gamba’s, de kabeljauwen en de frites allemaal in hetzelfde vet worden gefrituurd.
Joep van Deudekom