RTL vierde in oktober haar 20-jarig bestaan en blikte uitgebreid terug. Dit feest van herkenning was voor mij ook wel een shock. Ik kan me namelijk álles van die twintig jaar herinneren. Ja, ook ik begin nu toch echt oud te worden.
Ook voor de RTL- coryfeeën van weleer heeft de tijd niet stil gestaan. Ter ere van het jubileum werden heel wat voormalige kijkcijferkanonnen afgestoft. Sommigen zijn al jaren niet meer voor een camera te zien geweest omdat ze de ergste zonde hebben begaan die er is in tv-land: ze zijn oud geworden.
In het buitenland wordt heel anders omgegaan met ouderdom. Na zes jaar verdween Hans Kazan van de buis met zijn Prijzenslag. In Amerika werd het origineel The price is right maar liefst 35 jaar gepresenteerd door Bob Barker. De man werd hierdoor een cult-icoon en toen hij in 2006 zelf besloot te stoppen, was hij 84 en populairder dan ooit.
Vernieuwing en verjonging zijn dus niet altijd noodzakelijk.
??Daar dacht de RTL-directie de afgelopen twintig jaar anders over. Oude presentatoren werden genadeloos gewipt. Niemand kan daar beter over meepraten dan Hans van der Togt.
Vroeger presenteerde Hans het succesvolle woordspelletje Rad van fortuin. Iedere avond schaamteloos commerciële kitsch: een soort galgje met reclames en betere prijzen. Maar in 1998 stopte het programma omdat Hans te oud zou zijn geworden. Hij was 51.
Ter ere van het jubileum bracht RTL nu een vernieuwd Rad van fortuin. Zónder Hans, maar met Carlo Boszhard. Hij werd dit jaar 40. Helaas is hij zijn laatste greintje jeugdigheid jaren geleden verloren toen hij zijn Telekids-pet aan de wilgen hing en en de rimpels zichtbaar werden. Ook bij hem is het jonge, frisse er vanaf.
Alleen: wie vertelt dat aan Carlo?
Hij doet nog wel z n best, maar het lukt niet zo. Zijn huidige kapsel doet nog het meest denken aan een te heet gewassen wollen tafelkleed met franjes. Het kleed is gekrompen, warrig en wordt nu centimeters kleiner op een kale ondergrond gedrapeerd. Carlo en jeugdig enthousiast? De combinatie dekt de lading niet meer en zijn gedwongen uitbundige vrolijkheid schiet zichtbaar tekort.
Hans van der Togt onthulde ooit hoe híj er in slaagde om al die jaren zo uitbundig en vrolijk over te komen: alcohol. Meestal werden op één dag vijf afleveringen opgenomen en voor Hans was een flink glas wodka-jus onder zijn presentatiedesk de enige manier om een goed humeur te houden. Zodra de kandidaten het rad een draai gaven, slingerde Hans de inhoud van zijn glas naar binnen.
Bonusprijs of niet: zodra het rad stopte, was Hans vrolijker dan ooit.
Na drie afleveringen Rad van fortuin nieuwe stijl, begin ik heil te zien in die oude truc. Nuchter is de schreeuwerige, overdreven remake namelijk amper te verdragen. Maar als je tijdens de intromuziek begint met drinken zijn de ingestudeerde fratsen van raddraaier Carlo een stuk beter uit te houden.
Maak er een spelletje van: neem telkens als het rad draait een slok. Vlak voor het eerste reclameblok vermaakte ik me al enorm. ??Geen aanrader voor je lever...
Maar ach… Hans van der Togt is er ook oud mee geworden.
Jef Willemsen