Momenteel maak ik voor RTL4 de tweede serie van Gepest. Toen we vorig jaar begonnen met het programma hadden we niet kunnen vermoeden wat het zou losmaken.
Er kwamen honderden aanmeldingen binnen van pestslachtoffers met de meest dramatische verhalen. Ik vond het schokkend te ontdekken hoe veel kinderen er rondlopen met zelfmoordgedachtes en soms zelfs een poging doen.
Pestkoppen
Het was ook een eyeopener om te zien hoe een pestverleden iemand voor de rest van z’n leven kan achtervolgen. Mensen worden angstig en onzeker of juist overdreven perfectionistisch. Een ontmoeting met de pestkoppen van toen kan dan louterend werken. Maar dat is meteen de moeilijkheid van het programma. De ‘daders’ willen lang niet altijd meewerken. Negen van de tien geschikte cases kunnen we daardoor niet gebruiken; we willen immers beide kanten van het verhaal laten horen.
Durven
De pestkoppen zijn vaak bang voor negatieve reacties uit hun omgeving. Jammer, want iedereen die wél heeft durven meewerken, krijgt juist veel respect van mensen om hen heen. Het vereist moed om op tv je excuses aan te bieden voor de dingen die je al dan niet bewust een ander hebt aangedaan. Bovendien blijkt dat vrijwel alle slachtoffers na de confrontatie met hun oude klasgenoten ook écht geholpen zijn en het verleden een plek kunnen geven. Mooi om te zien, ook voor de pestkoppen. Dus was je vroeger geen lieverdje en word je gebeld door een van onze redacteuren om mee te werken, zeg dan niet meteen nee.
Peter van der Vorst is tv-producent, royaltydeskundige bij RTL Boulevard en presenteert Van der Vorst Ziet Sterren en Gepest. Hij schrijft over tv maken en tv kijken.
U kunt reageren via Twitter @petervdvorst