Sinds André Kuipers een tijdje in de ruimte verkeerde, kreeg hij een heel ander beeld van de aarde en hij wil dat alle kijkers datzelfde gevoel krijgen wanneer ze naar Ruimteschip Aarde kijken: "Wij zijn onderdeel van de natuur, alles hangt met elkaar samen", zo zegt de oud-astronaut.
Nooit eerder vertoonde beelden
Samen met verteller Kim van Kooten gaat André in de docuserie op ontdekkingsreis in ons land, op zoek naar de schoonheid en kwetsbaarheid van de Nederlandse natuur en hoe de inwoners van Nederland daar in het dagelijkse leven mee verbonden zijn. In de documentairereeks zitten ook nooit eerder vertoonde natuurbeelden uit het archief van ESA/NASA en ruimtestation ISS en mooie verhalen van experts en natuurliefhebbers zoals weervrouw Amara Onwuka, bioloog Auke-Jan Hiemstra, boswachter Tim Hogenbosch en antropoloog Roanne van Voorst.
In elke aflevering van Ruimteschip Aarde staat een ander thema centraal: licht, water, bodem, lucht, natuur en de mens. De mens wil tenslotte nog wel eens wat verpesten op aarde, maar ze kunnen het ook weer goed maken.
Postcodetool
Speciaal voor het programma is een online tool ontwikkeld waarmee satellietdata wordt gekoppeld aan postcodes. Zo is het mogelijk om per thema in te zoomen vanuit de ruimte tot in ieders eigen achtertuin. Op deze manier kun je ontdekken hoeveel sterren er vanaf jouw woning te zien zijn, of je huis in de toekomst gevaar loopt onder water te lopen en hoe het staat met de luchtvervuiling in jouw buurt. In deze tool zijn maar liefst elf miljoen gebouwen in 3D opgenomen. Ook staan er veel tips en weetjes in. De 3D-tool is vanaf 15 februari beschikbaar via de website ruimteschipaarde.kro-ncrv.nl
Ruimteschip Aarde is vanaf woensdag 15 februari t/m 29 maart (behalve 15 maart) wekelijks te zien om 20.30 uur op NPO 1.