Doe Maar schreef al eens een nummer over de Nachtzuster en documentairemaker Geertjan Lassche maakte zelfs een documentaire over de verpleegkundigen die nachtdiensten draaien.
Geertjan Lassche ontdekte hoe belangrijk nachtzusters zijn toen zijn vrouw ernstig ziek was en lang in het ziekenhuis verbleef. 'Zo’n nachtzuster die een patiënt er doortrekt tijdens de lange nachten, heeft onuitwisbare indruk gemaakt', zei hij tegen Lindanieuws.nl.
Dwarslaesie
In de Avrotros-documentaire Nachtzuster vertellen patiënten over hun ontmoetingen en ervaringen met deze bijzondere zorgverlener, die natuurlijk ook een man kan zijn. Zoals het verhaal van Jaap, die tijdens zijn vakantie zijn nek breekt en met een dwarslaesie wordt opgenomen in een buitenlands ziekenhuis. De nachten duren eindeloos terwijl aan zijn bed openlijk gevreesd wordt voor zijn leven.
Amy
Of Amy (foto), die op jonge leeftijd de diagnose de ziekte van Crohn krijgt. De ziekte heeft ze voor het leven en als haar bezoek is vertrokken, overvalt de somberheid haar. Bij zowel Jaap, Amy als de andere patiënten in Nachtzuster staat er in hun donkerste uren zomaar opeens een verpleegkundige aan hun bed die met een klein gebaar het verschil voor ze maakt.
Verpleegkundigen in actie
NPO 1 zendt Nachtzuster uit op 20 november, de dag waarop de verpleegkundigen in actie komen tegen het beleid van de nieuwe regering. De verpleegkundigen gaan die dag geen overbodige administratie doen, zodat ze meer aandacht kunnen besteden aan de patiënt.
Nachtzuster, maandag 20 november, 21.20 uur op NPO 1