Op sociale media wordt nogal wat afgescholden. Je kunt in een klap beroemd worden maar ook meedogenloos worden afgefikt. Eef Hilgers maakte een documentaire over dat fenomeen, Sophie Hilbrand praat erover na.
Met dank aan de smartphone en het digitale tijdperk kan iedereen zich online vergapen aan andermans seks-, vecht-, en scheldpartijen. Wie anders is dan de rest wordt meedogenloos aan de digitale schandpaal genageld en bestookt met anonieme, ongeremde en nare commentaren.
Gluurders en reageerders
In haar documentaire Shame/Fame maakt Eef Hilgers een online gang langs gluurders, reaguurders en gedupeerden van dit ‘namen’ en ‘shamen’ op het internet. Een documentaire die zich afspeelt op één plek, de desktop van Hilgers zelf.
Sophie Hilbrand
Daarna praat Sophie Hilbrand na met een aantal online hoofdpersonen. Waarom kijken we zo massaal naar andermans uitglijders? Mag je zomaar mensen filmen? Wat zijn daarvan de consequenties? Denken ze na over de gevolgen van het posten van vlogs en filmpjes?
Ismael de treitervlogger
Ze spreekt met treitervlogger Ismail over de ‘fame’ van vlogs en met vlogger Johoral die tienduizenden kijkers trok toen hij in zijn roze onderbroek over de snelweg fietste om zo veel mogelijk views en volgers voor zijn YouTube kanaal te krijgen. Maar Hilbrand praat ook met een slachtoffer van online shaming en met psychologe Nanda Rommelse die slachtoffers van online pesten behandelt.
Shame/Fame is woensdag 22 november om 20.25 uur te zien op NPO 3