Als crimineel kun je maar beter niet figureren in Opsporing verzocht of andere misdaadprogramma's op televisie. De kans dat je dan gearresteerd wordt is ongeveerd 40%.
Volgens de politie zijn dit de cijfers: 'vorig jaar kwamen in landelijke tv-programma’s 342 politieonderzoeken onder de aandacht. In 138 van deze zaken, ofwel 40 procent, werden verdachten aangehouden of identiteiten vastgesteld.' De politie is dik tevreden met dat aantal.
Posbankmoord
De politie signaleerde recentelijk ook een nieuwe trend die lekker weinig manuren kost. Een aantal criminelen meldde zichzelf nadat ze op tv werden gezocht. Op die manier werd de 14 jaar oude Posbankmoord opgelost. Vorig jaar meldden zich op deze manier ook al de dader van een mishandeling bij de TT Assen en de dader van een overval op een taxichauffeur in Haarlem.
Lees ook: Anniko van Santen is trots op Opsporing verzocht
Zwarte Piet
Ook kijkers waren zeer behulpzaam bij het aanleveren van verdachten. En daar zaten zeer nare jongens bij. Een meervoudig verkrachter uit Amsterdam bijvoorbeeld en de verdachte in de moord op Koen Everink. Ook de ‘Zwarte Piet-zaak’ werd dankzij alerte kijkers opglost. Daarin liep een medewerkster van een tankstation in Borne blijvend hersenletsel op nadat een als Zwarte Piet verklede overvaller haar met een knuppel sloeg.
Deze man had geen hulp van het kijkerspubliek nodig.