Reis door Italiƫ

6 vragen aan Rick Nieman over Langs Romeinse Wegen

3 februari 2019 11:00 | informatief | Door Irma Tomas

© Sacha de Boer
Rick Nieman noemt Italië ‘met afstand het mooiste land van Europa’, dus maakte hij er graag een journalistieke reisserie over. Langs Romeinse wegen gaat over belangrijke thema’s die in het Zuid-Europese land spelen.

Tekst: Carlijn Schepers

1 Waarom een reisserie over Italië?
“Het is een cruciaal land in Europa. Italië staat op de lijst van landen waarmee het financieel slecht gaat. Ook politiek is er een opmerkelijke situatie met twee relatief onbekende en populistische partijen aan de macht. Langs Romeinse wegen laat zien hoe het er op dit moment voor staat in Italië. Er komen verschillende thema’s aan bod, zoals integratie, de rol van de vrouw, geloof, toerisme, economie en politiek. Hiervoor maakten we een reis van twee en halve maand en kwamen we bijvoorbeeld in Rome, Turijn, Milaan, Sicilië, Napels en Florence.”

2. Waar komt jouw interesse voor het land vandaan?
“Ik heb een half-Italiaanse dochter en ik spreek de taal. Al vanaf het eerste moment dat ik er kwam, vond ik het met afstand het mooiste land van Europa. Natuurlijk door de clichés: eten, wijn, kunst en cultuur, maar ook omdat het land veel bijzondere verhalen kent. Italië is best een zooitje, maar de Italianen overleven wel steeds door hun enorme veerkracht en inventiviteit. Ik ben door deze serie nog meer van ze gaan houden.”

3. Leerde je nog iets nieuws als je het land al zo goed kende?
“Absoluut. Ik viel van de ene verbazing in de andere. Dat was ons streven: om ook verdieping te geven aan mensen die Italië al kennen. Zouden we hen en onszelf nog kunnen verrassen?”

4. Wanneer werd je dan verrast?
“Bijvoorbeeld door de uitzonderlijke rol van de vrouw in Apulië, in het diepe zuiden. Ik wist niet dat Italiaanse mannen nog zo conservatief waren. We leken wel terug in de jaren vijftig: vrouwen horen moeders en huisvrouwen te zijn. Het was prachtig om te zien hoe een aantal vrouwen zich tegen dat beeld verzetten. Zo had ik een interessant interview met de leden van een vrouwelijke rockband, die moeten knokken om geaccepteerd te worden. Verder wist ik niet dat er in de buurt van Parma, waar Parmezaanse kaas wordt gemaakt, duizenden sikhs uit India wonen om de koeien te verzorgen. Dat zijn voor hen natuurlijk heilige dieren.”

5. Wat was je hoogtepunt?
“Napels. Daar was ik pas een keer eerder geweest, maar ik vond het er fantastisch. Er zijn zoveel jonge mensen die er keihard werken om Napels’ imago van gevaarlijke maffiastad te veranderen. Zo waren er jongeren die vrijwillig met emmertjes met schoonmaakmiddel graffiti gingen verwijderen. Ze wilden laten zien hoe mooi hun stad is. Ik vond het hartverwarmend.”

6. Is het eindresultaat geworden wat je ervan had verwacht?
“Ja, ik ben erg betrokken geweest bij de eerste montageversies. Het is misschien een beetje raar om van jezelf te zeggen, maar je kunt terugzien dat we de mensen de tijd gaven hun verhaal te vertellen. Ik vond het bijzonder om te merken hoeveel ze met ons deelden, nadat we lieten zien dat we echt aandacht voor ze hadden.”

Langs Romeinse wegen, zondag - NPO 2 • 20.15 uur

Meer over