In de Belbus-special van Kassa blikt Amber Kortzorg (26) terug op haar eerste jaar als Belbus-presentator.
1. Wat krijgen we in de Belbus-special van Kassa te zien?
“We blikken terug op de hoogtepunten, de resultaten en heftige momenten. We kijken hoe het staat met onopgeloste Belbussen en gaan terug naar twee bedrijven, Shoebas in Gouda en Design Badkamers in Utrecht, omdat zich nieuwe gedupeerden hebben gemeld. Tot slot hebben we twee verkiezingen: voor het favoriete Belbus-item van de kijkers en het minst sportieve bedrijf.”
2. Je probeert de zaken, anders dan je voorgangers, op een ludieke manier op te lossen.
“Ja, zo hebben we bij EnergieDirect een carnavalsduo in de foyer afgeleverd. Een meneer was ongevraagd lid geworden, zonder dat hij daarvoor had getekend. Nu leverden wíj iets af waar zíj niet voor hadden getekend. Kassa is een serieus consumentenprogramma, maar het is wel mijn stijl om er luchtigheid in te brengen. Ook in het kader van verjonging: Belbus-video’s zijn heel geschikt om online te delen.”
3. De confrontaties kunnen soms hoog oplopen. Wat gaat er op zo’n moment door je heen?
“Afgelopen jaar hadden we een autogarage die absoluut niet mee wilde werken. Aan de telefoon werd duidelijk gemaakt dat we niet welkom waren, met dreigende boodschappen als ‘Ik sla de camera tussen je oren.’ Omdat we de kijkers altijd het bedrijf willen laten zien, gingen we toch langs. Maar op dat moment had ik het natuurlijk wel even heet onder de voeten.”
4. Tot nu toe nog niks naars meegemaakt?
“Gelukkig niet. Misschien scheelt het dat ik een vrouw ben. Ik ben helemaal vóór emancipatie en feminisme, maar ik denk dat de vaak mannelijke woordvoerders misschien wat minder agressief reageren op een ontwapenende vrouw dan op een man.”
5. Geeft het veel voldoening als je zaken tot een goed einde brengt?
“Jazeker, want het zijn altijd zaken van mensen die de wanhoop nabij zijn. Maar het is soms ook frustrerend. Zeker bij grote telecom- of energiebedrijven, die ons op staan te wachten met een grote bos bloemen. Dan denk ik: waarom lukt het met een camera erbij wel? Daarom proberen we ze met die ludieke insteek toch altijd nog een koekje van eigen deeg te geven.”
6. Je doet werk dit nu een jaar, heb je een ontwikkeling gezien bij je zelf?
“Zeker. Ik heb geleerd om niet op te geven. Kleinere bedrijven willen bijna nooit meewerken en zeggen dan: dit kunnen we toch wel achter de schermen oplossen? Het is makkelijk daarvoor te zwichten, maar we hebben een maatschappelijk belang om de kijker te informeren. En in het begin kon ik de nacht voor een confrontatie niet slapen, ging ik in mijn hoofd het hele gesprek oefenen. Maar nu heb ik zoiets van: kom maar op, ik slijp mijn messen, stap de toko binnen en zeg waar het op staat.”
Kassa Belbus-special - Zaterdag, 19.05 uur • NPO 1