Tekst: Wieger Favier
In hoeverre draagt Opsporing verzocht bij aan het oplossen van zaken?
“Uit de cijfers van 2020 blijkt dat in 48,7 procent van de 372 zaken die wij dat jaar behandelden daadwerkelijk arrestaties zijn verricht. Twee weken na onze uitzending over een brute overval op een 93-jarige vrouw uit Drachten bijvoorbeeld is er al iemand aangehouden. We hebben wekelijks rond een miljoen kijkers en die grote groep weet nu eenmaal meer dan zestigduizend politiemensen.”
Wat is het maatschappelijk belang van het programma?
“Omdat we uitgebreid stilstaan bij heftige geweldszaken, laten we slachtoffers en nabestaanden zien dat de maatschappij het erg vindt wat hen is overkomen en dat we er alles aan doen om de daders te pakken. Bovendien besteden we veel aandacht aan misdaadpreventie. We geven voorlichting, maken mensen bewuster van misdaad en zorgen ervoor dat ze weerbaarder zijn tegen oplichting en internetfraude. We laten bijvoorbeeld vaak bewakingsbeelden van winkels zien, zodat kijkers leren hoe criminelen te werk gaan om hun pincode te lezen.”
Het programma is ingekort van drie kwartier naar een half uur. Heeft dat veel invloed?
“In plaats van twaalf zaken per uitzending behandelen we er nog maar acht. Ik krijg elke keer letterlijk pijn in mijn buik als ik besef dat het half uurtje alweer vol zit en er vier zaken niet aan bod kunnen komen. Het mooie opsporingspercentage zal er niet onder lijden, maar het absolute aantal zaken dat met onze hulp kan worden opgelost wel. Zolang er wekelijks een miljoen mensen naar ons programma blijft kijken, heeft het een enorme meerwaarde. Veiligheid is iets van ons allemaal en ook dat half uurtje per week is stinkend belangrijk.”
Opsporing verzocht | NPO 1 | 21.20 uur