Art Rooijakkers reist voor Helden van de wildernis naar afgelegen gebieden om natuurbeschermers te portretteren. ‘Het zijn helden. Ze komen in actie, met gevaar voor eigen leven.’ En dat is nodig: ‘Wat als al die dieren er straks niet meer zijn?’
Door: Vanessa Vunderink
Terwijl de Wie is de mol?-fans nog bijkomen van de spannende ontknoping van twee weken geleden, is presentator Art Rooijakkers alweer volop bezig met de opnamen van zijn nieuwe programma Helden van de wildernis.
Afgelegen gebied
In deze zesdelige serie reist hij opnieuw naar verre oorden, deze keer om natuurbeschermers te bezoeken. Zij hebben huis en haard achtergelaten om in een afgelegen gebied te gaan wonen en zich in te zetten voor een bepaalde diersoort. Art: “Elke aflevering trek ik een aantal dagen met een van de natuurbeschermers op. Je krijgt een inkijk in hun dagelijks bestaan en ziet welke offers, zoals ziekten en doodsbedreigingen, ze daarvoor moeten brengen. Ondertussen gaan we op zoek naar de dieren waar hun hart zo vol van is.”
Reuzenroggen
Zo reisde hij naar Mozambique om reuzenroggen te spotten. “Die kunnen wel zeven meter worden! Door overbevissing is zeventig procent van de populatie de afgelopen vijftien jaar verdwenen. We moesten dertig meter diep in de Indische Oceaan duiken om ze te vinden.” Verder ging hij in Brazilië op zoek naar slingerapen, in Thailand naar olifanten en in Kenia naar jachtluipaarden. “Nu sta ik op het punt om naar Borneo te vliegen, waar we op pad gaan met een Nederlandse vrouw die zich bekommert om orang-oetans. Later volgt nog een avontuur op Spitsbergen dat in het teken staat van rendieren.”
Bioloog Rooijakkers
Art heeft het programma mede bedacht. “Ik las een tijdje geleden een bericht waarin de
IUCN (International Union for Conservation of Nature) stelde dat het aantal bedreigde diersoorten zo hoog oploopt, dat voor vele soorten het stoplicht op oranje of zelfs op rood staat. Dit programma is ontstaan vanuit de gedachte dat we deze wereld met de natuur delen. Daarnaast was ik, net zoals de meeste kinderen, vroeger gefascineerd door dieren. Als jongen had ik, naast profvoetballer worden, nog een droom: bioloog worden. Dieren bestuderen, dieren beschermen. Ik ben uiteindelijk tv-maker geworden. Met deze serie krijg ik niet alleen de kans om allerlei geweldige dieren in het wild te zien, maar ook om echte helden te ontmoeten.” Want zo ziet hij de natuurbeschermers. “Net als de meeste mensen probeer ik ook een steentje bij te dragen aan een betere wereld, door bijvoorbeeld duurzaam te leven en goede doelen te steunen. Maar deze mannen en vrouwen komen daadwerkelijk in actie, vaak met gevaar voor eigen leven. Dat vind ik inspirerend om te zien.”
Jachtluipaarden
Tijdens de reizen overnachten Art en zijn ploeg niet in een hotel – zoals vaak in Wie is de Mol? het geval is – maar in lodges of bij mensen thuis. “In Kenia hebben we midden op de savanne in tentjes geslapen, een bijzondere ervaring.” De trip naar het Oost-Afrikaanse land maakte tot nu toe de meeste indruk, vertelt hij. “Terwijl we in het natuurreservaat Masai Mara jachtluipaarden probeerden te spotten, liepen er olifanten, leeuwen en zebra’s rond. Zo overweldigend om die rijkdom aan dieren te zien. Je kunt je dan ook niet voorstellen dat die er in toekomst misschien niet meer zijn.”
Optimistisch
Art zelf is optimistisch. “Bijna altijd is er sprake van een mens-dierconflict. Op het moment dat er in een gebied steden of dorpen ontstaan, komen dieren in de knel. Dat klinkt heel deprimerend, maar gedeprimeerd zijn die natuurbeschermers allerminst. De bioloog die we in Brazilië bezochten kreeg zo veel doodsbedreigingen, dat hij zich min of meer moest opsluiten binnen de poorten van zijn woning. Hij heeft van zijn achtertuin een ieniemieniereservaat gemaakt, waar nu volop dieren leven. Daarmee toonde hij aan hoe veerkrachtig de natuur is. Hij zei: ‘We hoeven de natuur maar een klein zetje te geven en het gaat weer de goede kant op.’ Dat stemde mij hoopvol.” De serie bevat geen boodschap, benadrukt Art. Maar, zegt hij: “Ik hoop wel dat kijkers zich realiseren dat we een verantwoordelijkheid hebben voor de planeet waarop we leven. Gelukkig zijn er mensen die bereid zijn om daar een stap extra voor te zetten, maar dat ontslaat ons niet van de plicht om bewust met onze keuzen en de gevolgen daarvan om te gaan.”
Helden van de wildernis, vanaf donderdag 30 maart 21.30 uur NPO 1