Voor steeds meer patiënten biedt crowdfunding een laatste hoop op genezing. In het EO-programma Je geld of mijn leven, waarvan de kick-off is, volgt Bert van Leeuwen vier patiënten die een crowdfunding-actie zijn begonnen.
Waarom dit programma?
“We willen een discussie aanzwengelen over de vraag wat (de kwaliteit van) een mensenleven waard is, gezien vanuit de grenzen van ons huidige zorgstelsel. Crowdfunding-acties komen steeds vaker voor. In dit programma willen we vier patiënten, die op het punt staan om een dergelijke actie te beginnen of die al zijn gestart, een platform bieden om het benodigde geld bijeen te krijgen.”
Wat krijgen we te zien?
“We beginnen met een kick-off uitzending, waarvoor ik portretten van de vier mensen heb gemaakt. Ze stellen zich aan de kijker voor en vertellen welke behandeling en hoeveel geld ze nodig hebben. Hiermee hopen we iets in gang te zetten. Vervolgens ga ik deze vier mensen een half jaar volgen tijdens belangrijke momenten. Daar maken we een serie van die volgend voorjaar wordt uitgezonden. Daarin zal te zien zijn hoe het ze de afgelopen maanden is vergaan, of het ze is gelukt het benodigde geld bij elkaar te krijgen en zo ja, hoe de behandeling is verlopen.”
Hoe kijk je zelf aan tegen crowdfunding?
“Op het moment dat ik iemands verhaal hoor en zie hoe groot de noodzaak is, ben ik – zoals velen waarschijnlijk – geneigd te denken: vergoed gewoon die behandeling of dat hulpmiddel; het is maar geld. Tegelijkertijd besef ik ook wel dat je niet alles maar kunt vergoeden, want dan zou de gezondheidszorg onbetaalbaar worden. Dan is een beroep doen op anderen een logische stap. Ik begrijp daarom heel goed dat mensen dit soort acties starten. Ik maak dit programma vanuit een enorme nieuwsgierigheid. Werkt crowdfunding in de praktijk? Moeten we dit willen? Waarom wordt deze behandeling niet vergoed? Er zijn een heleboel vragen die ik de komende tijd ook voor mezelf hoop te kunnen beantwoorden.”
Jouw geld of mijn leven, EO - NPO 1 • 20.25