Hulpverlening bij een euthanasieverzoek
De moeder van documentairemaker Elena Lindemans kampte met ernstige psychische problemen en vroeg ruim 20 jaar geleden een euthanasieverzoek aan. Deze werd destijds afgewezen, waardoor ze enkele dagen later geen andere uitweg meer zag dan van een flat te springen. Elena onderzoekt nu, ruim twintig jaar later, of er iets is veranderd aan de hulpverlening bij een euthanasieverzoek.
Artsen hebben haar moeder destijds niet kunnen redden, maar hoe zit dat tegenwoordig bij mensen met psychische problemen die niet langer willen lijden? Lindemans gaat op onderzoek uit en probeert te achterhalen hoe artsen tegenwoordig te werk gaan bij dit proces.. Ze volgt zes mensen die vanwege psychische problemen niet langer willen lijden en een euthanasieverzoek hebben ingediend.
De serie toont hoe mensen met de hulp van een arts waardig mogen sterven, maar benadrukt ook hoe zwaar het euthanasietraject voor sommigen nog steeds is.
''Als mensen met hulp van een arts humaan uit het leven mogen stappen zorgt dat voor grote opluchting en zelfs blijdschap. Dat was soms een vreemde gewaarwording. Ik zag mensen, naarmate de dood dichterbij kwam, stralen omdat ze nu geen suïcide hoefden te plegen'', zegt de documentairemaker erover.
Vierluik
Voor de serie zijn twee jaar lang de laatste periodes gevolgd van zes mensen die zelf hun levenseinde wilden bepalen. Ook gaat Elena in gesprek met artsen en psychiaters. De docuserie Een goede dood bestaat uit vier delen en is vanaf maandag 6 mei wekelijks om 22:10 uur BNNVARA op NPO 2 te zien.