In de tweedelige special Kassa XL laat Brecht van Hulten ons de gevaren van internet en sociale media zien, waar je terechtkunt als je slachtoffer wordt van cybercrime en vooral hoe je dat kunt voorkomen. Brecht: ‘Sociale media hebben voor mij weinig te maken met echt contact.’
Wat gaan jullie doen in deze tweedelige special?
“De eerste uitzending gaat over hoezeer we overgeleverd zijn aan het internet, dat een miljoen mensen helemaal niet digitaal kan meedoen en cybercriminaliteit. Volgende week behandelen we de macht en invloed van Facebook.”
Krijgen jullie op de redactie veel meldingen over dit thema binnen?
“Elke week krijgen we meldingen van mensen die op de een of andere manier zijn opgelicht op internet. Van identiteitsfraude of diefstal tot phishingmails en Marktplaatsfraude. En tien miljoen mensen in Nederland gebruiken Facebook, die hebben dus allemaal te maken met de schimmige achterkant van dat bedrijf.”
Heb je zelf ooit vervelende online-ervaringen gehad?
“Gelukkig niet. Door alle aandacht die wij regelmatig in Kassa besteden aan de gevaren van internetgebruik, ben ik er zelf ook alert op. Ik heb bijvoorbeeld overal verschillende en ellenlange wachtwoorden voor. Ik internetbankier nog steeds niet vanaf mijn mobiele telefoon en bij webshops vul ik altijd verschillende gegevens in bij naam, geboortedatum en telefoonnummer. Ik doe nooit mee aan acties of kortingen waarbij je al je gegevens moet prijsgeven en WhatsApp geef ik geen toegang tot mijn foto’s of locatie. Maar al die voorzorgsmaatregelen zijn natuurlijk geen garantie dat mij niks zal overkomen.”
Hoe actief ben je op sociale media?
“Niet. De redactie van Kassa heeft voor mij ooit een Twitteraccount aangemaakt, maar daar doe ik niks mee. Ook heb ik geen account op Facebook, Instagram en Snapchat. Nooit gehad en het zal ook nooit gebeuren. Los van alles wat nu over Facebook bekend is, heeft het me nooit getrokken om mijn hele hebben en houden met jan en alleman te delen. Ik heb ook niet het gevoel dat ik iets mis. Ik houd niet zo van het eenrichtingverkeer dat sociale media met zich meebrengen; het lijkt vooral het zenden van je eigen mening en het etaleren van je buitenkant. Het heeft voor mij weinig te maken met echt contact. Contact met mijn vrienden of familie heb ik via de mail of WhatsApp en ik ga ook nog wel eens bij iemand langs, haha.”
Wat zijn de beste tips als het gaat om veilig internetten?
“Plaats geen foto’s van je kinderen op sociale media. Kinderen hebben het recht om hun eigen digitale sporen achter te laten. Bovendien bestaat er een risico dat de foto’s worden misbruikt door pedofielen. Neem de moeite om je privacyinstellingen van je socialemedia-accounts en apps goed af te stemmen. Schakel gezichtsherkenning op Facebook uit. Wees voorzichtig met je persoonlijke data en vul ze niet overal eerlijk in bij de onlineformuliertjes. Waarom zouden ze je geboortedatum moeten weten als je een reservering in een restaurant maakt bijvoorbeeld? Liegen mag soms best! Hoe meer er online over je bekend is, hoe makkelijker het wordt om je identiteit te stelen.”
Kassa XL - zaterdag NPO 1 • 19.00 uur