Anchor

Daphne Lammers van het RTL Nieuws: 'Ik heb een zeer uitgesproken mening'

4 mei 2018 11:17 | informatief | Door Irma Tomas

© William Rutten

Daphne Lammers hoefde niet zo nodig op televisie, maar ze is wel mooi een van de vaste presentatoren van RTL Nieuws. ‘Ik hoop dat ik hier stokoud word.’

In het begin van haar journalistieke carrière riep Daphne Lammers altijd dat ze niet op televisie wilde. Inmiddels is ze drieënhalf jaar een van de vaste presentatoren van RTL Nieuws. Dat werd ze niet van de ene op de andere dag; tien jaar eerder maakte Daphne haar tv-debuut als verslaggever voor 5 in het land bij het NK Bommetje vanuit Stadskanaal. “Ik heb het altijd eng gevonden. En als ik iets eng vind, heb ik de neiging het uit de weg te gaan. Ik werkte eerst tien jaar achter de schermen en heb me al die tijd verzet tegen mijn televisiedebuut. Maar als ik van de juiste mensen een zetje in de goede richting krijg, stap ik dus toch over zo’n drempel heen.”

Waar was je dan bang voor?
“Ik ben van nature geneigd om beren op de weg te zien. Ik ben best een piekeraar, een vrolijke pessimist. Dan denk ik: wat nou als de boodschap op tv door mij totaal niet overkomt? Maar dat is pure onzekerheid. Ik vond het ook nogal wat, presenteren voor zo’n groot publiek. In de basis ben ik best verlegen. Daarin heb ik natuurlijk wel processen doorgemaakt. Ik kan mezelf niet meer het verlegen meisje van vroeger noemen, maar ik moet wel altijd wat overwinnen. Ik denk ook dat iedereen die presenteert voor ruim een miljoen mensen wel een zekere mate van faalangst ervaart. Sterker nog, ik zie iedereen die dat voor het eerst moet doen toch wel even kapotgaan van de zenuwen.”

Wat maakt jou een goede journalist?
„Mijn diepgewortelde wantrouwen tegen alles en iedereen. Haha, nee hoor, ik denk mijn scherpte. Als tv-journalist heb je doorgaans maar weinig tijd om tot de kern te komen. Ik denk dat ik de goede vragen stel en me niet snel met een kluitje in het riet laat sturen. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Mijn ouders stonden met beide benen in de maatschappij en het ging aan tafel altijd wel ergens over. Destijds stond ik daar nooit zo bij stil, maar wij werden echt gestimuleerd om kritisch te zijn en ons constant af te vragen wat we ergens van vonden. Ik denk dat toen het zaadje is geplant.”

En wat maakt jou nu een goede nieuwspresentator?
“Dat ik mezelf ondergeschikt maak aan het nieuws. Het gaat niet om mij. Ik wil alleen maar het verhaal zo helder mogelijk vertellen. Je zou mij ten diepste raken als je zegt: ‘Ik geloof je niet als jij het nieuws brengt.’ Maar ik ben overtuigd van mijn kundigheid en weet heel goed waarover het gaat. En dan kan ik soms misschien raar doen met mijn handen of met mijn houding, zoals ik weleens hoor. Mensen zeggen ook weleens dat mijn haar raar zit of dat ik te dik ben. Maar dat is allemaal oppervlakte, dat raakt me niet zo. Tachtig procent van mijn werk gebeurt aan de achterkant: schaven aan verhalen, stevige discussies voeren, toch nog even die extra vraag laten checken. We zoeken altijd naar verdieping. Wanneer je alleen het nieuws brengt ben je tegenwoordig al snel ingehaald door social media.”

Ben je daarop zelf ook actief?
„Facebook, Instagram en Snapchat laat ik makkelijk links liggen, maar Twitter niet. Als er iets gebeurt in de wereld gaat Twitter als eerste helemaal los. Die berg informatie vind ik heel handig. Maar ik neem het niet serieuzer dan dat. Af en toe zet ik het ook helemaal uit omdat ik mijn mening niet te veel daardoor wil laten beïnvloeden.”

Wat plaats je zelf online?
„Mijn eigen tweets hebben over het algemeen verdacht weinig inhoud, haha. Maar dat heeft een reden: de mensen hoeven niet te weten wat ik vind. Ik wil niet dat we in de uitzending het nieuws op een bepaalde manier brengen en kijkers van mij weten: zij denkt daar privé heel anders over. Ik moet objectief blijven. Ik heb weleens een venijnig grapje getwitterd over Thierry Baudet, toen hij met een legervest aan in de Tweede Kamer stond. Maar toen gingen andere media ermee aan de haal en lag het gelijk onder een vergrootglas. Dat moet ik dus niet doen. Ik wil ook helemaal geen opiniemaker zijn. Ik heb een zeer uitgesproken mening en dat is voor mezelf al vermoeiend genoeg. Als anderen daar ook nog iets over vinden en ik constant met hen in discussie moet, zoals ik op mijn werk doe… Ik zou me steeds overal boos over maken en daar word ik geen leuker mens van.”

Heb je naast je werk nog dingen op je bucketlist staan?
„Ik zou nog weleens een studie willen doen om me iets meer te verdiepen. In mijn tak van journalistiek blijf je altijd een generalist. Ik kan me voorstellen dat ik nog eens politicologie zou gaan doen. Of internationale betrekkingen, waar ik vroeger overigens echt niet naar taalde. Nu lijkt het me hartstikke interessant. Maar ja, even een studie doen, naast een pittige baan en een gezin met twee kinderen… Momenteel is het niet te doen. Maar wie weet, als de meiden echt zelfstandig zijn.”

Want je oudste gaat volgend jaar al naar de middelbare school?
„Ja, maar wanneer het voor de jongste ook zover is, voelt dat pas echt als een mijlpaal. Ik merk dat nu de kinderen iets groter worden er ook meer ruimte komt voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. En wat betreft mijn ontwikkelingen op werkvlak… Ik sprak laatst iemand die zijn baan kwijt was en zei: ‘Ik vind dit zo erg, want ik had echt verwacht dat ik hier tot mijn pensioen zou blijven werken.’ Ik vond het knap dat hij dat zei. Want ik merk dat ik mezelf toch altijd een beetje verdedig dat ik al 23 jaar onder de paraplu van RTL Nieuws werk. Als je zo lang op dezelfde plek zit, ben je dan wel avontuurlijk genoeg? Is je leven dan wel boeiend genoeg? Dat is natuurlijk quatsch! Waarom zou ik me moeten verdedigen voor mijn werk? Want zo voelt het soms. Mensen vragen het zo vaak aan me: ‘Wat ga je hierna dan doen?’ Dan denk ik: vraag je dat ook aan de bakker? Waarom zou je in mijn vak altijd maar bezig moeten zijn met het strategisch uitdenken van je volgende zet? Ik ben nu drieënhalf jaar vaste nieuwspresentator. Daarmee ben ik op dit moment perfect tevreden. Ik hoop zelfs dat ik stokoud word bij RTL, haha. Ik vind echt dat ik een van de allerleukste banen heb. Ik werk in een volstrekt dynamische omgeving, het heeft maatschappelijke betekenis, ik heb fantastische collega’s en elke dag gaat het weer ergens anders over. Waarom zou ik dit als tussenstation moeten zien? Ik ben anchor van RTL Nieuws en dat vind ik best cool.”

RTL Nieuws, dagelijks - RTL 4 • diverse tijden

Meer over