Van Marco Polo tot Maria, voor In Levenden Lijve duikt Derek de Lint in het leven van historische figuren over wie nog lang niet alles bekend is. ‘Ieder verhaal maakte indruk.’
“Ik kende de producent al van zijn geschiedenisprogramma Historisch bewijs, waarvoor ik de voice-over heb gedaan. Toen hij vroeg of ik In Levenden Lijve wilde presenteren, was ik meteen geïnteresseerd. Ik vond het ook spannend; normaal beslis ik op basis van een script of ik iets wil doen, maar nu was er geen script. Voordat mijn zoektocht begon, kreeg ik alleen informatie van historicus Saskia Noot en de redactie die vooronderzoek deden.”
Wat maakt het programma volgens jou zo interessant?“Ik weet net zo veel als de gemiddelde Nederlander en onderzoek vanuit mijn eigen nieuwsgierigheid hoe de historische figuren eruitzagen en leefden. We hebben een bepaald beeld van deze personen, maar dat is vaak niet gebaseerd op de werkelijkheid. Kijk bijvoorbeeld naar Shakespeare, de hoofdpersoon in de slotaflevering. Hij is meerdere keren geportretteerd, maar elke keer ziet hij er anders uit. Waarschijnlijk is hij na zijn leven mooier afgebeeld. Want iemand die zo briljant kon schrijven, moest er haast wel goed uitzien.”
Was hij ook jouw persoonlijke favoriet?“Voor een acteur is Shakespeare is natuurlijk ontzettend interessant. Maar ik moet zeggen dat de andere verhalen net zo veel indruk maakten. Met experts praten over figuren als Cleopatra en Marco Polo en ook nog in het land waar ze vandaan komen, daar heb ik erg van genoten. In een eventueel volgend seizoen mogen we van mij weer internationale figuren onderzoeken. Ik ga met liefde naar het buitenland!”
Was je vroeger ook een en al oor tijdens de geschiedenisles?“Vooral op de middelbare school. Sommige leraren konden er zo boeiend over vertellen. Dan werd ik in een wereld getrokken die ik helemaal niet kende. Zo’n docent maakt echt het verschil. Ik had ook leraren waarbij je alle jaartallen uit je hoofd moest leren en als je er een jaar naast zat, kreeg je al een onvoldoende.”
3D-artiest Mao Lin Liao maakt uiteindelijk een digitaal portret van de hoofdpersonen. Wat vond je daarvan?“Sowieso was het fantastisch om die man aan het werk te zien. Sproetjes, kleine haartjes op het gezicht: hij mist geen enkel detail. Het voelt alsof die figuren je aankijken, alsof je hen echt ontmoet.”
Tot slot: is presenteren net zo leuk als acteren?“Het is een heel andere ervaring. In de internationale filmwereld moet je vaak in een trailer wachten totdat je kan gaan spelen. Je mag je verder nergens mee bemoeien. Nu was ik onderdeel van de crew. Samen met vijf man in een busje op pad, het deed me denken aan het begin van mijn carrière. Ik speelde destijds in een paar roadmovies en daarin was je ook met z’n allen onderweg. Zulke momenten zijn veel gezelliger dan in een trailer zitten wachten.”
In Levenden Lijve is vanaf 11 februari wekelijks om 22:19 uur te zien op NPO2.