De wereld was in rouw toen op 31 augustus 1997 prinses Diana op 36-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk om het leven kwam. Dionne Stax (32) was toen twaalf. Twintig jaar later duikt ze voor de vijfdelige serie Lady Di & Dionne in het leven van de prinses.
Waar was je toen je hoorde dat prinses Diana was overleden?
“Thuis. Wij waren net terug van vakantie en ik stond op het punt om naar de middelbare school te gaan. Toen ik zondagochtend vroeg de televisie aanzette, zag ik de beelden uit Parijs. Ik heb mijn ouders wakkergemaakt en was de hele dag niet van de tv weg te slaan. Hoewel Diana ver weg van mij stond, maakte haar dood veel indruk op me. Dat kwam vooral door die beelden van rouwende massa’s en bloemenzeeën. Miljoenen mensen die wereldwijd zo ontdaan waren door haar dood, dát is wat mij vooral is bijgebleven.”
Hoe keek jij als twaalfjarig meisje naar Diana?
“Ik zag Diana als de mooie prinses die lief was voor alle mensen. Ik wist dat ze zich inzette voor allerlei goede doelen, dat ze moeder was en niet gelukkig in haar huwelijk met prins Charles. Meer wist ik niet. Nu Diana en ik leeftijdsgenoten zijn, kijk ik anders naar haar. Een bijzondere vrouw, die in haar korte leven veel heeft meegemaakt. Haar twintigste sterfdag is een mooi moment om haar weer eens te eren. Bij de oudere generatie brengt deze serie oude herinneringen tot leven, voor de jonge generatie is het een kennismaking met Diana.”
Wat krijgen we te zien?
“Ik maak een reis door haar leven en ga op zoek naar antwoorden op vragen als: Wat voor leven had Diana als prinses? Waarom was ze wereldwijd zo geliefd? Wat was haar invloed op de Britse monarchie? Hoe kon het dat de ‘stijve’ Engelsen zo emotioneel reageerden op haar dood? En: wat was en is het Diana-effect? Daarvoor spreek ik onder meer met historici, journalisten – zoals biograaf Andrew Morton – fotografen, Diana’s butler en een vriendin van haar.”
Is jouw beeld van Diana veranderd?
“Ja, toch wel. Diana was zonder meer een lieve vrouw, maar ze had ook een manipulatieve kant. Ze heeft iedereen om haar heen – inclusief de pers – voor zich proberen te winnen, zodat zíj in de strijd tussen haar en Charles er het beste uit zou komen. Dat heeft ze niet altijd even rechtvaardig gedaan.”
Wat heeft je het meest verbaasd?
“Dat Diana twintig jaar na haar dood nog steeds big business is. Vlak na haar dood doken er opeens mensen op die beweerden bevriend met haar te zijn geweest. Ze kwamen met een boek of deelden haar geheimen op tv – voor geld natuurlijk. Er ontstond een enorme Diana-industrie. Ook haar butler Paul Burrell, iemand die ze als een vertrouwenspersoon zag, heeft een flink smak geld aan Diana verdiend. Dan kun je je afvragen: zou Diana dit gewild hebben?”
Als journaalpresentatrice ben je vooral met het actuele nieuws bezig. Hoe was het om nu een reportageserie te maken?
“Een mooie ervaring. Ik heb veel bijzondere mensen mogen spreken en ben echt meer over Diana te weten gekomen. Er zijn weliswaar geen nieuwe schokkende feiten naar boven gekomen, maar voor mij persoonlijk was dit wel een ontdekkingsreis.”
Lady Di & Dionne • vanaf dinsdag 1 augustus 21.10 uur, NTR • NPO 2