Dankzij Ellie Lust (51) kent heel Nederland de term etherdiscipline. Twee jaar na haar onvergetelijke deelname aan Wie is de mol? heeft de Amsterdamse politiewoordvoerder een eigen programma bij Avrotros, Ellie op patrouille.
In deze zesdelige reportageserie verruilt Ellie de vertrouwde straten van Amsterdam voor die van Columbia, Kenia, Israël, Dubai, Albanië en San Francisco. Samen met haar buitenlandse collega’s gaat ze een week lang op patrouille; niet als toeschouwer, maar als onderdeel van het politieteam. In lokaal uniform, met open vizier en bewapend met een goede dosis Amsterdams lef geeft Ellie een uniek kijkje in de wereld van buitenlandse politiekorpsen.
Wat voor avonturen heb je zoal beleefd?
“In Columbia heb ik met mijn team een instap in een overvol drugspand gedaan en in Israël kwam ik in een wilde achtervolging terecht. Ook heb ik gepatrouilleerd op een paard, in een politiehelikopter en in de meest luxe politiewagen ter wereld gezeten; een heuse McLaren. Maar ik heb ook de nodige ellende gezien, zoals de vele daklozen in San Francisco en de schrijnende problematiek rondom kinderprostitutie in Kenia. Ik voel me zeer bevoorrecht en dankbaar dat ik dit heb mogen doen.”
Zaten die politiekorpsen wel te wachten op een Nederlandse cameraploeg?
“Politiemensen zijn over het algemeen trots op hun werk en willen graag laten zien wat ze doen. Dat zie ik zelf ook binnen mijn eigen gelederen. Je gaat niet bij de politie voor het geld, maar omdat je een passie voor het vak hebt. Toch was het nog best lastig om het eerste land te vinden. Omdat het een nieuw programma is, konden we geen beelden laten zien. Wat hielp, is dat ik zelf politievrouw ben. Ik kom als collega, niet als journalist. Nadat we in Israël een proefaflevering hadden gedraaid, begon het te lopen. De politiekorpsen waren meteen enthousiast toen ze de eerste beelden zagen.”
Je bent al ruim tien jaar woordvoerder. Heb je dan nog wel voeling met het politiewerk op straat?
“Ik draai nog regelmatig een dienst mee. Dat vind ik belangrijk, ook voor mijn geloofwaardigheid als woordvoerder. Voordat ik woordvoerder werd, heb ik twintig jaar op straat gewerkt, ook als wijkagent. Ik zei altijd: ‘Ik weet wel wat de grote stad te bieden heeft.’ Maar ik realiseer me nu dat het wel mijn grote stad is. Bogota bijvoorbeeld heeft bijna tien miljoen inwoners, dat is andere koek.”
Hoe reageerden je buitenlandse collega’s op jouw komst?
“Ik merkte dat er veel respect was. In sommige gevallen was er in het begin wat terughoudendheid. In Dubai weigerde een aantal mannelijke agenten vanuit hun geloofsovertuiging mij een hand te geven. Toen er eenmaal een band was ontstaan, wilden ze zelfs selfies met me maken. In Israël waren we op een schietbaan. Een van de agenten wilde zien of ik wel kon schieten. Ik heb alle patronen recht op het doel afgeschoten. Dan ben je binnen, hè. In Israël noemden ze me een ‘sure’: a real good police officer.”
Ellie op patrouille, dinsdag - 21.25 uur • NPO 1