Het geschiedenisprogramma Het Verhaal van Nederland trok ongekend hoge cijfers. Veel mensen zijn dus geïnteresseerd in de vaderlandse geschiedenis. Gelukkig herbergt de Nederlandse geschiedenis herbergt nog veel meer waanzinnige verhalen. Het Rampjaar 1672 is er zo eentje.
Johan de Witt
Volgens de overlevering was 'de regering radeloos, het volk redeloos en het land reddeloos'. Wat was er aan de hand? De nog jonge Republiek Nederland werd van drie kanten aangevallen en het waren niet de minsten die ons een kopje kleiner wilden maken: de boosdoeners waren Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. Lodewijk XIV zette de helft van het land onder water en er ontstond paniek in de rest van Nederland. Het zou de broers Johan en Cornelis de Witt de kop kosten. Zij werden door een woedende menigte werden gelyncht.
Crisis
Net zoals nu was er sprake van een crisis, alleen was het toen een stukje erger. Banken, scholen, winkels, rechtbanken en schouwburgen gingen dicht en kunsthandelaren en -schilders gingen failliet. Het rampjaar duurde bovendien niet 1 jaar, maar wel 17 maanden.
De eerste aflevering van Het Rampjaar 1672 is op 28 oktober om 22:20 uur op NPO 2