Voor de nieuwe reeks Gort over de grens keert Ilja Gort terug naar Spanje. Hij wil het land verder ontdekken. ‘De Spanjaarden zijn trots, vriendelijk en gastvrij. Ik ben ze echt gaan waarderen.’
Tekst: Lieneke van der Fluit
Je gaat weer terug naar Spanje! Waarom nog een reeks in Spanje?
“De vorige keer in Spanje was het een kwestie van aftasten en zoeken. Waar zit het verschil in cultuur tussen Spanjaarden en bijvoorbeeld Fransen of Italianen? Ik ben gefascineerd geraakt door het land en de cultuur. Dus ik wilde meer, er was nog zo veel te ontdekken. Daarom heb ik gevraagd of ik nog een keer naar Spanje mag voor Gort over de grens.”
Wat heeft je op gastronomisch gebied het meest verrast in Spanje?
“Eigenlijk niets. Het eten is weinig verfijnd, het is rechttoe rechtaan. Ik ben voor de serie wekenlang in Spanje geweest en omdat ik zo vegetarisch mogelijk eet, at ik elke dag hetzelfde. Een bord ijsbergsla of inktvis, dat was het zo’n beetje. Hetzelfde geldt voor de wijn. Als ik een bordeaux drink, verandert de smaak bij elke slok die ik neem. De wijn evolueert. Misschien ligt het aan mij, maar bij Spaanse wijnen heb ik dat niet. Dat is wat het is. Net als de mensen, en dat is tegelijkertijd wat ik zo waardeer. Het is een vriendelijk, trots en oprecht volk. En ze zijn heel gastvrij.”
En de volgende reeks, waar gaat die naartoe? Chili of Argentinië misschien?
“Oh nee, hou op zeg. Ik ben een West-Europeaan in hart en nieren. Daarbuiten heb ik niets te zoeken. In Europa is op één vierkante meter meer cultuur te vinden dan in Chili, Argentinië en Amerika bij elkaar! Dus nee, ik zoek het meer in de hoek van Oostenrijk bijvoorbeeld. Dat land heeft een prachtige wijntraditie, passend in de wijnsmaak van nu. Niet zwaar of houterig, maar lichte, sprankelende wijnen.”