Hij staat voornamelijk bekend als muziekliefhebber, maar Leo Blokhuis is ook de zoon van een dominee en daarom geen gekke keuze als presentator van Achter de dijken, een KRO-NCRV programma over calvinisme.
In Achter de dijken gaat Blokhuis op zoek naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. Nederlanders staan bekend als nuchter en sober met de bekende 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg'-mentaliteit. Maar is dit echt typisch Nederlands en allemaal te danken aan onze calvinistische inslag? In acht afleveringen onderzoekt Blokhuis de uitwerking van het calvinisme op o.a. de economie, de politiek, het gezin, het koningshuis en het Nederlandse landschap.
Maarten Luther
Op 31 oktober 1517 spijkerde Maarten Luther zijn beruchte stellingen op de slotkerk in Wittenberg. De reformatie was een feit en zou een keerpunt in de Europese geschiedenis blijken. Nederland werd calvinistisch. In Achter de dijken volgt Blokhuis het spoort terug naar de hervormers Luther en met name Calvijn.
Van Middelburg naar Leiden
Leo Blokhuis reist in de serie van Middelburg, via Leiden naar de Friese waddenkust, is aanwezig bij nationale- en internationale evenementen en heeft ontmoetingen met historici, sociologen en theologen.
Achter de dijken, vanaf vrijdag 8 september, NPO 2, 21.00 uur