Waarom koos je voor de Wadden?
“Het Waddengebied is het enige natuurgebied in ons land op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het heeft internationale status, maar er is nog nooit een echte natuurfilm over gemaakt. Dat deed mij als ecoloog pijn. Ik maak films omdat ik vind dat ze er moeten komen. Veel mensen weten niet hoe waardevol het Waddengebied is, dus dat wilde ik laten zien. En ik denk dat de serie juist nu troost kan bieden. Ik merk dat mensen in deze tijd meer oog hebben voor de pracht van de natuur.”
Je bent naast filmmaker ook ecoloog. Heeft dat een meerwaarde?
“Zeker, zo krijg je een heel andere documentaire. Ik wil mensen iets leren zonder belerend te zijn. Andere natuurdocumentaires blijven vaak oppervlakkig, maar in Wad gaan we echt de diepte in. We laten het hele ecosysteem van de Waddenzee zien, vanaf de kleinste organismen. Die microwereld onder water van miljarden larfjes van algen, mossen en kiezelwieren. Ik vond het magisch om te filmen, maar ook moeilijk, want je moet constructies bedenken waardoor je iets kunt zien in de prut van de Waddenzee. Bijvoorbeeld met onderwatercamera’s die je boven water bedient, en door te filmen onder de microscoop.”
Wat wil je de kijker graag leren?
“Iedereen denkt dat het in de woestijn en op de polen overleven is, maar de Waddenzee is een van de extreemste gebieden op aarde. Het Wad is zout, het komt twee keer per dag droog te liggen en dan komt er weer veel water. In de winter bevriezen de bovenste waterlagen, in de zomer is het er eigenlijk te warm. En er woedt continu een zandstorm. Ik wil de kijker dus respect en bewondering bijbrengen voor alle organismen op de Wadden.”
Wad | NPO 1| woensdag| 20.40 uur