Volgens het officiele bericht overleed Martine Bijl vorige week donderdag thuis in haar atelier in Maarssen omringd door familie en vrienden aan de complicaties van de hersenbloeding.
Televisieshows
Martine werd ontdekt toen ze nog op de middelbare school zat. Eerst was ze zangeres, later zag Willem Duys nog meer potentie. Ze maakte haar tv-debuut in 1965, deed mee aan het Songfestival van Knokke, won een Edison in 1968 en was panellid in Wie van de drie?, Babbelonië en Dinges. In de jaren 70 bleek dat ze ook nog kon acteren met een rol in de film Help, de dokter verzuipt. Daarna volgden eigen televisieshows, waarin ze zong en gasten ontving, liet ze Nederland lachen om typetje Agnes de Boer, een soort Ushi avant la lettre, en legde ze zich steeds meer toe op schrijfwerk. In 1980 won Martine Bijl de Gouden Televizier-Ring voor De boekenweekshow.
Het zonnetje in huis
In de jaren negentig leerde een hele nieuwe generatie Martine kennen toen ze van 1993 tot 2003 naast vader en zoon Kraaijkamp schitterde in Het zonnetje in huis. Maar na twee seizoenen van het Net5-taalspelletje Meneer Van Dalen wacht op antwoord stopte ze met tv-werk omdat het haar te zwaar viel.
De groenten van Hak
Daarna was Martine Bijl een tijd lang enkel nog op tv in de bekende reclame ‘U moet de groenten van Hak hebben.’ Haar geld verdiende ze verder met het vertalen van musicals. En daarin was ze beter dan best. "Onderschat de lol niet om een tekst zo goed te maken dat het geen vertaling meer lijkt. Ik weet zelf hoe het is om een tekst te zingen, ik probeer het thuis ook uit: rare woordjes, hoge noten. Spelers zijn vaak blij met mijn teksten."
Heel Holland bakt
Tegen alle verwachtingen in slaagde Omroep MAX-baas Jan Slagter er in 2010 in Martine een tv-comeback te laten maken. In eerste instantie als panellid van een revival van Wie van de drie? (foto) maar kort daarop presenteerde ze ook Krasse knarren. In 2013 hapte ze toe toen Jan Slagter haar de Nederlandse versie van de BBC-hit The Great British bake-off aanbood. Mede dankzij haar droge commentaren was Heel Holland bakt een enorme hit. Dat hield ze vol tot de uiteindelijk fatale hersenbloeding waarover ze in 2018 de bestseller Rinkeldekink schreef:
Rinkeldekink
„Gisteren nog was ik een vrolijke vrouw die er geen moeite mee had om de hele dag op haar knieën in de aarde te wroeten, soepel overeind te komen en eens lekker het applaus in ontvangst te nemen voor haar prachtige tuin, haar jeugdige verschijning, en voor de geinige presentatie van Heel Holland bakt die zoveel verraste complimentjes opleverde. Die vrouw was opeens weg, die had haar biezen gepakt, die was vertrokken uit mij.”
Martine wordt overleefd door haar echtgenoot, Berend Boudewijn (82).