Alleen de schoolleiding van het Christelijk Lyceum Veenendaal wisten van de nepleerlingen, docenten en leerlingen hadden geen idee wie de nieuwelingen waren.
Problemen
RTL-woordvoerder Kim Koppenol legt uit wat de bedoeling was van de undercover-leerlingen: „Het doel van ons programma was om een beeld te schetsen van een middelbare school anno 2019. Daarbij wilden we ook de problematiek laten zien waar leraren en leerlingen tegenwoordig tegenaan lopen. We hebben vijf mensen uitgekozen die zelf te maken hebben gehad met persoonlijke problemen tijdens hun middelbare schooltijd.”
Nepprofielen
De vijf leerlingen in kwestie vielen al snel door de mand omdat ze veel ouder waren dan de gemiddelde leerlingen en omdat hun klasgenoten ontdekten dat ze nepprofielen op social media hadden. Dat de nieuwe leerlingen ongeveer tegelijk op school kwamen met de filmploeg hielp ook niet. Na de ontdekking werd de stekker uit het programma getrokken.
Undercover High
In de Verenigde Staten lukte Undercover High (foto) wel. Daar ontdekten de nepleerlingen van in de twintig dat de middelbare school een soort jungle was waarin veel werd gepest en zaken als zwangerschap en homoseksualiteit onbespreekbaar waren geworden.