De Chinezen hebben hun klauwen al in veel landen van de wereld. Het is een van de strategieën van Xi Jinping om overal ter wereld als gulle vriend en royale geldverstrekker op te duiken om zo macht te krijgen. Dat gebeurt vaak in ontwikkelingslanden, landen met een makkelijk te beïnvloeden bestuur of landen met een - voor China - strategische ligging. Die leningen en hulp hebben dus een prijs: politieke invloed, toegang tot strategische grondstoffen of strenge leningsvoorwaarden met havens of bouwprojecten als onderpand. En het leidt tot veel ellende.
Solomoneilanden
De Solomoneilanden, een kleine eilandstaat in de Stille Oceaan, verbrak diplomatieke relaties met Taiwan verbrak en haalde de banden met China aan. Ruben ziet hier hoe China’s inmenging oude etnische conflicten doet oplaaien. In Laos belandt hij in een dorp dat in zijn geheel werd verplaatst voor de aanleg van een Chinese spoorlijn. Een stukje verderop ziet hij hoe met hulp van China gebouwde dammen dramatische effecten hebben op de visstand en daarmee op het leven aan de Mekong, zowel in Laos als in Thailand.
Suriname
Aan de andere kant van de wereld, in Suriname, is China al even aanwezig, niet alleen door de torenhoge schulden die de voormalige Nederlandse kolonie opbouwde, maar ook door de schade aan het milieu. Zo was de vervuiling van het Brokopondomeer als gevolg van Chinese goudwinning vorig jaar groot nieuws. Niet iedereen in China profiteerde van de grote vooruitgang en daarom beproeven deze Chinezen hun geluk elders. In het Surinaamse oerwoud ontmoet Ruben hen, waar zij onder erbarmelijke omstandigheden goud delven.
Australië
Aan de Australische westkust gaat Ruben op pad met lokale kreeftenvissers. Zij werden hard geraakt door de recente handelsoorlog met China. Australië is weliswaar bondgenoot van het Westen, maar de zakken worden er - veel meer dan in andere Westerse landen - gevuld door handel met China.
Mongolië
En in Mongolië ontdekt Ruben hoe groot de invloed van China op mensenrechten is, ook buiten haar eigen landsgrenzen. Onder druk van China worden daar activisten die anti-Chinese geluiden laten horen, gevangengezet. Ook zijn etnische Mongolen die vanwege de toenemende repressie uit China vluchten er niet veilig.
De Wereld van de Chinezen is vanaf zondag 18 februari wekelijks om 20.25 uur te zien op NPO2.