1. Wat is de opzet van De verloren kinderen van het kalifaat?
Vanuit Nederland zijn er zo’n kleine driehonderd mensen afgereisd naar Syrië om zich bij IS aan te sluiten. Het kalifaat is inmiddels ingestort. Maar er zouden meer dan tachtig mensen met een Nederlandse achtergrond in Noord-Syrië door Koerden worden vastgehouden. Dat zijn voornamelijk vrouwen en kinderen. Ik ben met de Nederlandse-Marokkaan Houssein el Sanoussi naar Noord-Syrië gereisd. Hij is vader van twee IS-kinderen. We bezochten in Raqqa de plek waar zijn vijftienjarige zoon Ilyas als IS-strijder in 2015 om het leven kwam en ik trok met hem langs Koerdische kampen om zijn dochter en haar twee kinderen te zoeken.”
2. Wilde Houssein hier gelijk aan meewerken?
“Hij heeft een heel zware tijd achter de rug. Hij verloor de helft van zijn familie aan IS. Eerst vertrokken zijn schoonzoon en dochter erheen, vervolgens zijn ex-vrouw met hun zoon. Zijn dochter kreeg daar twee kinderen, die hij dus nog nooit zag. Toen ik enkele maanden geleden een eerste gesprek met hem had, zei hij: ‘Er is maar een ding waarvoor ik nog leef: dat ik mijn twee kleinkinderen een keer kan zien.’”
3. Het maken van jouw vorige documentaire In het spoor van IS had een grote emotionele impact op je. Hoe was dat nu?
“Destijds was de strijd nog volop aan de gang. Mosoel werd net bevrijd, de lijken lagen op straat. Nu was er geen strijd. Maar de kapotte steden en de menselijke ellende maakten ook nu weer grote indruk. Dat went nooit. Ik vind het emotioneel zwaar, maar het is het waard. Want ik vind het belangrijk dat Nederlanders vanuit hun veilige woonkamers het leed van anderen zien, vijfduizend kilometer verderop. Het leert ons allemaal meer begrip te hebben voor de situatie van andere mensen.
De verloren kinderen van het kalifaat, maandag - NPO 2 • 21.00 uur