Journalist Sinan Can trok kriskras door Saoedi-Arabië voor het vierluik Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië. ‘Af en toe was het een kat-en-muisspel’.
“Saoedi-Arabië is groot en machtig en er is altijd gedoe: de oorlog met Jemen, de eindeloze ruzie met Iran. Het is in alle opzichten interessant. Samen met Thomas Blom reisde ik er drie keer 3,5 week rond. Een hele toer, want ze hebben liever geen cameraploegen die dwars door het land banjeren. Ze willen dat je in Riyad of Jeddah blijft, zodat ze je in de gaten kunnen houden. Met veel moeite gingen we toch kriskras door het land. Soms zelfs even buiten het zicht van het Ministerie van informatie.”
2. Wat laten jullie zien?
“We volgen meerdere karakters. Ik geef stiekem autorijles aan een 20-jarige studente, we volgen een vrouwelijk parlementslid en een jonge salafist met 1 miljoen YouTube-volgers. We bezochten het geboortehuis van Bin Laden, en ik ging op een kleine bedevaart naar Mekka en Medina. Ook spraken we met de hoofdredacteur van de vermoorde journalist Khashoggi. Weet je wat mij trouwens echt verraste? Het landschap! Je denkt bij Saoedi-Arabië aan een zandvlakte, maar er zijn prachtige ongerepte plekken, zoals de Farasan eilanden.”
3. Saoedi-Arabië is enorm gesloten en controlerend, hoe ga je daarmee om als journalist?
“Het was af en toe een kat-en-muisspel. We waren op het plein in Riyad waar ze mensen onthoofden, dan doe je alsof je de gebouwen filmt. Het blijft balanceren, want je wilt niet dat de mensen die je interviewt in de problemen komen én je weet dat de overheid deze serie ook gaat bekijken om te zien of ze iets verkeerds zeggen. Tegelijkertijd wil je wel een eerlijk verhaal vertellen. Dat betekende soms op eieren lopen. Uiteindelijk is het volgens mij aardig gelukt om dichter bij de mensen en de ziel van het land te komen.”
Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië, zondag - NPO 2 • 20.15 uur