Tekst: Tijgerbloeddteksten
Corruptie en vriendjespolitiek in je geboortedorp Bergen. Het eerste seizoen veroorzaakte ophef. Had dit effect op de tweede serie?
“In de eerst reeks kregen we nog alle partijen te spreken, nu doken alle bestuurders weg, we werden overal afgewimpeld. Ik begrijp het wel, gemeentes staan er vaak niet goed op en de opstandelingen gaan er ook met gestrekt been in. Maar je hebt toch de plicht om iets te zeggen als volksvertegenwoordiger? Ik werd er zelf opstandig van.”
Waarom is dit programma leuk om te maken?
“Het is een van de gaafste dingen die ik ooit heb gedaan. Ik geniet vooral van de psychologie. De eerste aflevering gaat over de politiek in Almelo. Tijdens de raadsvergadering loopt de voorzitter van de grootste partij met zijn veren te pronken. Hij voelt zich oppermachtig. Onze opstandeling, de oprichter van de partij Vrij Almelo, wordt uitgelachen. Het is soms net of je op het schoolplein staat.”
Wat is een opmerkelijke zaak van dit seizoen?
“In Ermelo bouwt de eigenaar van een eendenslachterij illegaal van alles aan, en telkens wordt het achteraf toch maar gelegaliseerd. Hij verdubbelde het aantal eenden, en daarmee de hoeveelheid stank. De vrouw die wij volgen vindt dat onbegrijpelijk, waarom mag dat allemaal?
Je komt veel kleurrijke types tegen.
“Het is een snoepwinkel van karakters. In Enschede volgen we een oud-reclameman die vecht voor mensen in de bijstand. Hij zit voor zo’n gemeenteloket op een stoel. Aan mensen die naar buiten komen vraagt hij ‘Ben je goed geholpen? Nee?’ En dan gaat hij hup, met ze mee terug naar binnen. Prachtig om te zien. De gemeente ziet hem als lastpak. Maar, en dat geven ze zelf ook toe, hij heeft wel steeds gelijk. Veel mensen die wij volgen worden weggezet als gekkies. Dat is te makkelijk. Wat wij doen is eens echt naar ze luisteren.”
Zie je het programma als klokkenluider?
“Misschien wel. Een reden dat het gemaakt moet worden, is dat de lokale journalistiek zo is uitgekleed. Bij vergaderingen zie je bijna nooit meer een journalist. Daardoor hebben mensen geen zicht meer op wat er gebeurt. Oppositiepartijen stemmen vaak mee met grote partijen in de hoop dat ze de volgende keer mogen meeregeren. En als iemand binnen de raad zich met hand en tand verzet, dan ligt die er binnen de kortste keren uit. Het is goed om dat te laten zien.”
Zie je inmiddels een rode draad?
“Toch wel vriendjespolitiek. Dat kom je bijna overal tegen. Bij sommige mensen wordt meteen gehandhaafd, anderen krijgen alles voor elkaar. Het is simpel: in Enschede krijg je meer gedaan als je in de vipbox van FC Twente zit of elkaar kent van de golfbaan.”
Opstandelingen | donderdag | NPO 2 | 20.35 uur