In het tweede seizoen van Opstandelingen gaat Sophie Hilbrand naar Almelo, Moordrecht, Bloemendaal, Enschede, Ermelo en Zaanstad. Allemaal plekken waar het grondig misging tussen burgers en hun lokale bestuurders. Meestal staan burgers machteloos en weigeren wethouders en burgemeesters hun handelen uit te leggen. Ook in dit programma.
De plicht
Sophie over het niet meewerken van gemeentebestuurders: "Daar begrijp ik niets van. Je hebt toch als volksvertegenwoordiger de plicht om iets te zeggen op het moment dat er zoveel onvrede is en mensen zich gekwetst en onrechtvaardig behandeld voelen? Wegduiken versterkt dat gevoel alleen maar, is mijn ervaring nu. Als makers hebben wij het er dan ook niet bij laten zitten."
1. De Bende Van Almelo (4 juni)
In Almelo wordt de bestuurscultuur al decennia gekenmerkt door vriendjespolitiek. Maar ondanks een gijzelingszaak in 2008 en meerdere onderzoeken verandert er niets. Sophie volgt een aantal gedupeerde burgers die zich verenigd hebben onder de vlag van 'de Partij Vrij Almelo'. Zij voelen zich geïnspireerd door Harry de Olde, een 'man van het volk' die een eenzame strijd voert in de gemeenteraad. Ze worden een platform voor burgers die de wanhoop nabij zijn en proberen via de politieke weg een opstand te ontketenen.
2. Het Beleg van Moordrecht (11 juni)
In deze tweede aflevering komen de bewoners van een recreatiepark in opstand. Zij hebben veel geld betaald voor hun huizen omdat hen werd voorgehouden dat ze daar mochten blijven wonen. Hoewel in Nederland woningnood heerst, besluiten gemeentebestuurders opeens te handhaven. Met alle gevolgen van dien.
3. Het Complot van Bloemendaal (18 juni)
In deze extra lange aflevering is Sophie in het chique Bloemendaal. De gemeente reageert daar met ambtelijke pesterijen en zwartmakerij wanneer twee Amsterdamse broers er een landgoed kopen. De zaak escaleert en het ene na het andere schandaal komt aan het licht. Als raadslid Marielys Roos vanuit de gemeenteraad probeert om de bestuurscultuur te verbeteren, wordt zij zelf het mikpunt.
4. Het Schrikbewind van Enschede (25 juni)
De gemeente Enschede voert een hard ontmoedigingsbeleid tegen de allerzwaksten van de samenleving. Rene Beunders neemt het voor ze op en bestrijdt de harteloosheid van de gemeente. Maar zelf lijdt hij aan zoveel ziektes dat het nog maar de vraag is hoe lang hij dat kan volhouden.
5. De Stank van Ermelo (2 juli)
De enige eendenslachterij van Nederland bevindt zich in Ermelo. De eigenaar heeft een plan om de capaciteit daarvan te verdubbelen en wordt hierin gesteund door de gemeente. Vanwege geuroverlast en dierenleed komen twee vrouwen in verzet, maar de gemeente geeft de eendenslachter ruim baan.
6. Het Hek van de Hemkade (9 juli)
Elvira Guilazova woont met haar moeder op een industrieterrein op de Hemkade in Zaanstad. Hoewel zij eigenaar zijn van hun woning probeert een grote evenementen-ondernemer hen daar weg te krijgen. Hij heeft het terrein afgesloten met een groot hek en kan zelf bepalen wie er in of uit gaat. De gemeente geeft de ondernemer ruim baan, maar Elvira vecht terug en mobiliseert haar buurtgenoten.
Opstandelingen is vanaf donderdag 4 juni om 20.30 uur wekelijks te zien op NPO 2