Verborgen Verleden van Nederland

Waldemar Torenstra: 'Nederland is zo rijk aan mooie verhalen'

11 oktober 2019 14:48 | informatief | Door Irma Tomas

© ANP
Waldemar Torenstra gaat in Verborgen verleden van Nederland op zoek naar de verrassende historie van iconische plekken. Van het Vrijthof in Maastricht tot de Martinitoren in Groningen.

Wat kunnen we verwachten van Verborgen verleden van Nederland?
Het programma wordt gemaakt door het team van Verborgen verleden, maar in plaats van bekende personen duiken we nu in de grotendeels onbekende geschiedenis van bekende plekken en gebouwen zoals paleis Soestdijk, de Brandaris op Terschelling en het Vrijthof in Maastricht.”

Hoe zorg je voor nieuwe invalshoeken?
“We proberen de plek tot leven wekken door op een andere manier naar het verleden te kijken. Vanuit mijn verwondering en relatief bescheiden kennis gaan we op zoek naar de essentie en het karakter van een locatie. Welke functie had het door de eeuwen heen? Wat deden ze in die ene torenkamer, wat is het effect van de verschillende bouwstijlen? Zo vieren we in vogelvlucht ruim vierhonderd jaar aan cultureel erfgoed.”

Mocht je zelf de gebouwen bepalen?
“Ja, ik heb al in een vroeg stadium mogen meedenken over het format en de plekken. We wilden zoveel mogelijk variatie, alleen maar torens is ook zo wat. Ook kijk ik met acteursogen naar de plekken en de rol die ze hebben gespeeld. Paleis Soestdijk was ooit een jachtslot, daarna diende het als toonzaal van Willem II om uiteindelijk bekend te staan als symbool van de eenvoudige huiselijkheid die Juliana wilde uitstralen. Hele andere functies die hele andere emoties oproepen.”

Leeft cultuurhistorie nog wel bij Nederlanders?
“Reken maar! We vragen in het programma mensen op straat naar hun band met een gebouw of plek en dat maakt veel los. Rotterdammers lopen nog altijd weg met de Oude Haven terwijl er na het bombardement feitelijk nog maar één gebouw overeind stond. Op Terschelling kregen mensen tranen in de ogen als ze het over de Brandaris hadden, zowel eilandbewoners als toeristen. Historische gebouwen hebben impact op hun omgeving.”

Wat fascineert jou aan geschiedenis?
“Ik heb geschiedenis altijd boeiend gevonden omdat het zorgt voor perspectief. Ik vind het fascinerend om te beseffen dat op dezelfde plek waar wij nu leven honderden jaren geleden ook mensen hebben bestaan met totaal andere levens en denkbeelden. En zo ver hoeven we niet eens terug. Baantjer speelt zich in de jaren 80 af, maar het Amsterdam van toen is amper nog te vergelijken met hoe het nu is. Geschiedenis geeft het besef dat alles tijdelijk is, ook wat wij nu als normaal beschouwen.”

Welke plek spreekt je persoonlijk het meest tot de verbeelding?
“Ik ben geboren aan de Amsterdamse grachten en ben in mijn leven heel vaak verhuisd. Maar altijd als ik de grachten zie word ik er weer blij van. Onze band met water is sowieso fascinerend, daar zou ook een mooi programma in zitten: de Rijn afgaan en de historie vertellen van wat de rivier ons gebracht heeft. Ook lijkt het me intrigerend om de geschiedenis van de mergelgrotten te belichten. Nederland is zo rijk aan mooie verhalen.”

Verborgen verleden van Nederland | vrijdag | NPO 2 21.10 uur

Meer over