Volgende week is het vijf jaar geleden dat Willem-Alexander de troon besteeg. Met Koningsdag in Groningen in het vooruitzicht maken royaltyverslaggevers Jeroen Snel en Marc van der Linden de balans op.
Jeroen Snel, presentator van Blauw bloed
Jeroen Snel is zeer verheugd met Willem-Alexander op de troon. “Dat heeft vooral te maken met zijn openheid naar de pers”, verklaart hij. “Bij werk- en staatsbezoeken kun je hem altijd een vraag stellen. En langs de route op Koningsdag zegt hij vaak iets spontaans of staat hij mij even te woord. Hij heeft ook gevoel voor humor. Zo maakte hij tijdens het fotomoment in Lech een grapje met de pers. Dat is ontzettend leuk, want die interactie levert ons bijzondere items op.”
Zijn openheid geldt ook voor het publiek. “Willem-Alexander heeft de gave om ook met gewone mensen heel goed om te gaan. Bovendien voelt hij zich nergens te goed voor. Hij opent met plezier een dorpshuis in Drenthe en bakt pannenkoeken voor NL Doet. Hij is echt koning van alle Nederlanders. En hij is actief op sociale media. Via de RVD plaatst hij regelmatig foto’s op Instagram en Twitter.”
Snel is ook positief over Willem-Alexander bij officiële gelegenheden. “Tijdens toespraken staat hij er. Hij is niet nerveus, spreekt goed Engels en komt goed over. Hij heeft natuurlijk zijn postuur en lengte mee, en hij heeft een vrij krachtige stem.” Wanneer hij naar het buitenland gaat, heeft hij een missie. “Tijdens staatsbezoeken zet hij het handelsbelang van Nederland hoog op de agenda. Zo neemt hij belangrijke zakenmensen mee en doet hij zijn uiterste best om contracten te laten tekenen. Hij is echt een handelskoning, net als Willem I.”
Sterkste moment
Een van zijn sterkste momenten, vindt Snel: de ceremonie op Vliegbasis Eindhoven, toen de eerste vlucht met stoffelijke resten van de slachtoffers van de MH17-vliegramp aankwamen. “Toen zag je hoe hij, samen met Máxima, daar namens ons allemaal zat. Dat maakte veel indruk. Hij verbindt enorm.”
Blauw bloed besteedt op zaterdag 28 april (19.40, NPO 1) aandacht aan Koningsdag en het eerste lustrum van Willem-Alexander.
Marc van der Linden, hoofdredacteur van het tijdschrift Royalty en deskundige in RTL Boulevard
Marc van der Linden had vooraf positieve verwachtingen van de nieuwe koning, en die maakte Willem-Alexander waar. “In het grote televisie-interview dat hij op de vooravond van zijn inhuldiging gaf, kondigde hij aan een constitutioneel vorst te worden; een koning die zich houdt aan de regels die voor hem geleden, die alles goedkeurt wat hem wordt voorgelegd en zich niet bemoeit met de inhoudelijke taken van het regeren. Wat dat betreft heeft hij zich aan zijn woord gehouden.”
Van der Linden vindt dat Willem-Alexander zich in korte tijd heeft gepresenteerd als een echte koning. “Hij is toegankelijk voor de pers en het publiek, weet wat er onder de bevolking leeft en is daar ook bewust mee bezig. Ik vond dat hij vooral sterk reageerde bij de MH17-vliegramp, de eerste grote tragedie tijdens zijn regeertijd. Door zijn betrokkenheid liet hij zien koning van alle Nederlanders te zijn.”
Sterkste punt
Zijn sterkste punt: “Dat hij makkelijk beschikbaar is voor de media. Dat is tegelijkertijd ook zijn zwakke punt. Doordat hij regelmatig reageert op actuele zaken die in de samenleving spelen, wordt van hem verwacht dat hij op álle kwesties reageert. Dan ontstaat het gevaar dat het dwingend wordt. Bovendien kun je als koning niet overal op reageren. Nu vindt hij daarin een goede balans.”
Van der Linden voorspelt dat er een moment komt dat zijn populariteit even wat minder is. “Als Amalia achttien wordt en haar jaarlijkse toelage van ruim een miljoen euro krijgt, komt er weer kritiek op de hoge kosten van de monarchie. Daar moet hij niet te gevoelig op reageren. Ik zou het mooi vinden als hij een gebaar maakt door die toelage aan te pakken. Dat zou hem nog populairder maken.”
Koningsdag, vrijdag - NPO 1 • 10.45 uur