Zoete broodjes

Zo bak je de Chelsea buns uit The great British bake off

27 juni 2019 08:30 | informatief | Door Televizier

© Shutterstock

Een broodje dat jurylid Paul Hollywood ‘irritant perfect’ noemt. Proeven? Maak het recept voor Chelsea buns uit de tent van The great British bake off.

 

Tekst: Marjoleine Tepe

Wie Heel Holland bakt kijkt, ziet de kandidaten vaak al dingen maken die de doorsneekijker niet kent. Bij het kijken naar The great British bake off gebeurt dat veel vaker. Tea cakes, millionaire shortbread, Jaffa cakes, Bakewell tart, iced buns: al die Engelse lekkernijen zijn hier nagenoeg onbekend.

Extra lekker

Net als de Chelsea bun, waarvan de kandidaten er deze week twaalf moeten bakken. Dit zachte, kleverige broodje is gemaakt van brooddeeg dat extra lekker is doordat er eieren en boter aan zijn toegevoegd. Daarna is het opgerold met een vulling van gedroogd fruit. In Engeland is deze chique versie van de krentenbol een overbekende lekkernij en eigenlijk zou de Chelsea bun dat hier ook moeten worden.

Irritant perfect

Televizier.nl gaat daarbij een handje helpen met het recept van de versie die Dan in de tent bakte. Hij was bang dat de smaken te eenvoudig zouden zijn, maar jurylid Paul Hollywood vond ze ‘irritant perfect’. En hij schudde hem dus ook de hand, de hoogste onderscheiding die een Britse Bake off-kandidaat kan verdienen, op de hoofdprijs na.

Dans opgerolde broodjes met sinaasappel en specerijen

Ingrediënten

Deeg 200 ml volle melk • 50 gr boter • 75 gr suiker • 1 tl zout • 1 tl kaneel • 1/2 tl nootmuskaat • geraspte schil van 1 sinaasappel • 500 gr meel • 10 gr gedroogde gist • 1 tl sinaasappel extract • 2 eieren

Vulling 150 gr blanke rozijnen • 3 el cognac • 2 sinaasappels in kwarten • 300 gr kristalsuiker • 100 gr lichtbruine basterdsuiker • 1 tl kaneel • 1/2 tl nootmuskaat • 50 gr zachte boter

glazuur 100 gr poedersuiker • beetje sinaasappelsap

Bereiding

Deeg

Verwarm de melk handwarm, en apart de boter tot die bijna gesmolten is. Doe beide in een kom met de overige ingrediënten. Kneed met hand of deeghaken tot er een elastisch deeg is. Bedek met folie en laat het ongeveer een uur rijzen. Het volume moet verdubbelen.

Vulling

Doe de rozijnen en de cognac in een pannetje en verwarm 1 tot 2 minuten tot de rozijnen zwellen. Laat afkoelen.

Maak geconfijte sinaasappelschilletjes.

Schil de sinaasappelkwarten en snij de schil in 5 mm brede reepjes (bewaar de rest van de sinaasappel voor het glazuur). Kook de reepjes ongeveer 10 minuten in een pan water waarin ze net onderstaan, tot het wit van de schil doorschijnend wordt. Verschoon het water, kook nog eens 10 minuten en verschoon nogmaals. Giet daarna de schillen af. Los op laag vuur in een andere pan de suiker op met 150 ml water. Doe de schilletjes erbij en breng aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken. Giet af, bewaar de siroop. Snij de reepjes in blokjes.

Bakken

Verwarm de oven voor op 200°C.

Stort het gerezen deeg op het aanrecht en sla de lucht eruit. Rol uit tot een lap van 35-40 cm. Verdeel de zachte boter over het deeg. Meng de basterdsuiker met de specerijen en strooi over de boter en duw het er met je handen een beetje in. Strooi de rozijnen en de schilletjes eroverheen.

Rol het deeg zo strak mogelijk op, begin aan de kant die het dichtst bij je is. Snij de rol in 12 gelijke delen. Doe ze in een ingevette bakvorm van 23x3x53cm, met de snijkant naar boven. Doe er plasticfolie overheen en laat ongeveer een uur rijzen.

Bak 20 minuten. Laat de buns 15 minuten afkoelen en stort ze daarna in een geheel op een rekje. Verwarm de sinaasappelsiroop en smeer die over de broodjes.

Glazuur

Vermeng de poedersuiker met 1 tot 2 tl sinaasappelsap. Giet het in diagonale streepjes over de broodjes. Laat drogen.

Tips

- De melk niet te warm maken. Warmer dan handwarm en de gist werkt niet.

- Maak de geconfijte schilletjes een dag eerder, of koop ze kant en klaar. Maak dan een siroop van suiker, water en sinaasappelsap.

- Geen rechthoekig bakblik in huis? Het kan ook prima in een grote springvorm. Zorg wel dat de deegrolletjes niet te dicht op elkaar staan, dan worden de broodjes niet gaar.

- Wordt het fruit te donker als het brood in de oven staat? Bedek het met aluminiumfolie.

Niet van The Great Britsh Bake of, wel een leuk filmpje over de Chelsea Bun:

The Great British Bake off zie je elke donderdag om 20.30 uur op NPO 1

 

Meer over