Vorige week werd Het Verhaal van Nederland niet uitgezonden vanwege de gemeenteraadsverkiezingen. Mensen zijn het programma daardoor in ieder geval nog niet vergeten. Wederom wist het geschiedenisprogramma op de woensdagavond hoge kijkcijfers te scoren. Ruim 1,5 miljoen kijkers zagen de aflevering over hoe Nederland in de 17e eeuw een wereldmacht werd.
In de aflevering over de Gouden Eeuw werd aandacht besteed aan de VOC en welke rol Nederland speelde in de slavernij. Kijkers vonden dit een interessant stukje geschiedenis, maar vonden het ook pijnlijk om geconfronteerd te worden met hoe het er in die tijd aan toe ging.
Tijd voor wat geschiedenis! #hetverhaalvannederland
— De plantrekker (@Rogier_VV) March 23, 2022
Het verhaal van Nederland op @NPO1, oh jongens wat een indrukwekkend mooi gemaakte serie is dat. Kijken vanaf afl1 als je het gemist hebt. Vandaag over de Gouden Eeuw.✨ #hetverhaalvannederland
— Marjolijn (@Marjolijn) March 23, 2022
Pijnlijke aflevering dit, maar wel belangrijk dat het verteld wordt #hetverhaalvannederland #VerhaalvanNL
— Lisa Maria van Harmelen 🇺🇦 (@xLisaMaria) March 23, 2022
Lekker stel waren we vroeger #hetverhaalvannederland
— HugoB (@pasja4) March 23, 2022
Op1
Van alle talkshows werd er het meest geschakeld naar Op1. De 833.000 kijkers zagen minister Ernst Kuipers praten over het afschaffen van de coronamaatregelen en Evgeniy Levchenko over vluchtende straatkinderen in Oekraïne. Levchenko is sinds de oorlog in Oekraïne een veelgevraagde gast in talkshows, maar kijkers zouden ook graag eens iemand anders aan het woord willen zien. Dat bleek uit de reacties op Twitter.
Ik vind Levchenko een prima kerel, in begin veel van opgestoken. Maar vind wel dat hij erg vaak wordt uitgenodigd. Oppassen voor het appie Osterhaus-effect.
— Twenters (@Twenters1) March 23, 2022
Die Levchenko is de Ab Osterhaus van de oorlog in Oekraïne.#op1 #op1npo
— petersprang (@petersprang) March 23, 2022
Ik snap de emoties van Levchenko. Zijn vaderland staat in brand. Maar dit heeft heel weinig zin zo... #op1
— Madelon de Jong (@MadelondeJong) March 23, 2022
De Erfgenaam
In De Erfgenaam ging Ruben Nicolai op pad om de nalatenschap van de Joodse erflater Alfred Jacques Marx op de juiste plek te krijgen. De nalatenschap bleek een investering te zijn die net voor de Tweede Wereldoorlog was gedaan en na de oorlog werd ondergebracht bij een speciaal fonds. Daar lag het al die tijd te wachten op erfgenamen. Wat de nalatenschap precies omvatte, was nog niet bekend. Alleen met toestemming van de familie kon dit worden opgevraagd. Ruben vond de familie en kreeg toestemming om alle informatie op te vragen, maar... aan het einde van de uitzending was de erfenis nog steeds niet bekend. Er bleken allerlei haken en ogen te zitten aan het proces om alles op te vragen, waardoor het nog een jaar kan duren voordat de nalatenschap bekend wordt gemaakt. Een kleine domper voor de ruim één miljoen kijkers.
Wat een bijzondere casus. Er zou toch veel meer actief opgelost moeten worden... #deerfgenaam
— Saskia (@saskia86) March 23, 2022
Inderdaad een anticlimax. Vooral omdat die wachttijd van 6 maanden tot een jaar toch al bekend moet zijn geweest bij de makers toen ze aan deze aflevering van #deerfgenaam begonnen 🤷♂️
— Jef Willemsen (@Norvo82) March 23, 2022
Wat een verhaal! #geschiedenis #deerfgenaam
— Tassie 💁♀️ (@Poppetje0906) March 23, 2022