Geertjan Lassche vraagt in de 2Doc: Duutsers de oudste bewoners van het gereformeerde dorp Rouveen om terug te blikken op de oorlogsjaren. In klederdracht en lokaal dialect vertellen ze aan de keukentafel over de komst van de 'Duutsers'.
De laatste ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog zijn inmiddels op zeer hoge leeftijd. Voor zijn documentaire Duutsers interviewde Geertjan Lassche de bewoners van zijn dorp Rouveen.
Geertjan Lassche
Het orthodox-christelijke Rouveen was zelfvoorzienend en kon zich in de beginjaren van de oorlog een zekere gelatenheid permitteren. "Men wist niet beter dat iedere nieuwkomer uiteindelijk een passant was, dus ook de Duitser", vertelt Lassche. "Daarnaast speelt het geloof een rol bij de gelatenheid. Onder sommige gereformeerden leeft het idee dat je je lot aanvaardt, dus er niet tegen in opstand komt."
Duutsers
De bewoners die de oorlog als kind meemaakten, vertellen aan hun keukentafels in lokaal dialect over de komst van de 'Duutsers', de werkkampen en de Canadezen die Rouveen bevrijdden.