Blij waren de inwoners van Oranje in 2014 zeker niet met de komst van vele honderden vluchtelingen. Hun dorp in Drenthe telde 150 zielen, en zonder overleg met de dorpelingen besloot Den Haag dat er maar liefst 1400 mensen tijdelijk gevestigd zouden worden. De beelden van de ‘Dikke BMW!’ schreeuwende vrouw die voor de auto van staatssecretaris Klaas Dijkhoff werd weggetrokken zijn symbolisch voor hun woede.
Oranje: Hoe een klein dorp groot kan zijn
Maar de vluchtelingen vertrokken weer, na drie jaar. In de documentaire Oranje - hoe een klein dorp groot kan zijn blikken de Drenten terug op een roerige periode. Met opvallend positiever gevoelens dan ze in 2014 hadden verwacht. Sommigen missen de tijdelijke dorpsgenoten zelfs, nu ze al een tijdje zijn vertrokken. Het is weer stil op straat in Oranje.
Jan Voortman
In tegenstelling tot hun protesterende dorpsgenoten ontvingen sommige Oranjenaren de vluchtelingen wél met open armen. Zoals de in 2017 overleden Jan Voortman, die te zien in is de documentaire. Hij opende in zijn tuincentrum een winkel met Arabische levensmiddelen en organiseerde een Suikerfeest. Ook organiseerde hij al op de avond na de protesten een barbecue om de dorpsbewoners en vluchtelingen samen te brengen.
Hoewel hij er zelf nuchter onder bleef, oogstte hij veel lof voor zijn acties. “Een beter symbool dan deze vriendelijke Drent kunnen we ons niet wensen”, schreef Vrij Nederland in 2015.