Reizen door de tijd, psychiatrische patiënten en jeugdtrauma’s: dat zijn de ingrediënten van de thriller The Butterfly Effect.
Een vleugelslag van een vlinder in Azië kan aan de andere kant van de wereld een storm veroorzaken. Tenminste, als je de chaostheorie gelooft.
The Butterfly Effect
Dat verhaal van die vlinder is vooral bedoeld als illustratie van wat de chaostheorie probeert uit te leggen: kleine, bijna onbeduidende oorzaken kunnen grote gevolgen hebben.
De thriller The Butterfly Effect speelt met dat idee. De film doet dat aan de hand van psychologiestudent Evan (Ashton Kutcher).
Evan ontdekt dat hij via zijn oude dagboeken heen en weer kan reizen tussen heden en verleden. Hij besluit die gave te gebruiken om goed te doen: Evan wil zijn geliefden een betere toekomst geven.
Dat wil hij bereiken door in het verleden kleine dingetjes te veranderen. Wat in theorie zo mooi leek, valt in de praktijk vies tegen: Evans kleine veranderingetjes in het verleden hebben grote onvoorziene consequenties voor het heden.
Ashton Kutcher
Bij iedere trip naar het verleden wordt het heden en de toekomst van Evan en zijn geliefden een grotere chaos. Of het Evan lukt om die janboel te ontwarren zie je in The Butterfly Effect.
Hoofdrolspeler Ashton Kutcher deed een hoop research voor zijn rol. Hij las boeken over psychologie en verschillende psychische aandoeningen. Hij verdiepte zich ook in de chaostheorie.