Avatar is voor het eerst op tv. Maar kan de bioscoophit zonder 3D?
Terwijl SBS 6 de groots aangekondigde talentenjacht The winner is… een kickstart geeft, brengt concurrent RTL 4 een kanon in stelling. Avatar is niet alleen de best bezochte film van 2009, het is ook succesvolste film ooit. De bioscoopkaartjes leverden een slordige 2,7 miljard dollar op. Imposant inderdaad, maar er is een probleem: het baanbrekende 3D-effect is niet te zien op tv.
Grote gok
In Hollywood staat regisseur James Cameron bekend als mannetjesputter. Vanwege zijn gigantische projecten en zijn dictatoriale gedrag op de set, maar ook vanwege zijn onvoorstelbare succes. Toch moest hij keihard knokken om Avatar gemaakt te krijgen. Bij Titanic (nu de nummer 2 op de lijst met succesvolste films ooit) had hij de kosten finaal uit de hand laten lopen. En voor dit project had hij opnieuw bergen geld nodig, vooral voor nieuwe apparatuur en nieuwe software. Het was een gigantische gok, maar dankzij Cameron en het succes van Avatar zijn de 3D-brilletjes nu niet meer weg te denken uit de bioscopen.
Verhaal
Avatar speelt in de verre toekomst, diep in de ruimte. De mensheid plundert met groot materieel planeet Pandora en voert oorlog met de oorspronkelijke bewoners, blauwe reuzen die nogal primitief lijken. Om ze beter te leren kennen kweken wetenschappers kunstmatige Na’vi die door mensen op afstand bestuurd worden. Ruimtesoldaat Jake Sully (Sam Worthington) neemt bezit van zo’n gigantisch lichaam en duikt de jungle in. Hij krijgt respect voor het volk en ontdekt hoe afzichtelijk de mens met de lokale natuur omgaat.
Resultaat
Op tv is Avatar eigenlijk een andere film, want 3D is er niet bij. Vermakelijk, dat zeker, maar niet baanbrekend. De film lijkt op deze manier nog het meest op een langgerekt stripverhaal, voorzien van bloedmooie momenten en spectaculaire actie. De blauwe fantasiefiguren komen uit de computer, maar dankzij de prachtige details in hun gezichten (ook al nieuwe technologie) is dat geen probleem. De bioscoopversie van Avatar is een moderne klassieker die zeker 5 sterren verdient. Deze tv-première moet het met één dimensie minder doen, en daarom ook met één ster minder: 4.