Er zijn steeds minder huismussen in de Nederlandse steden en daar maakt vogelaar Camilla Dreef zich zorgen om. In de Amsterdamse wijk IJburg gaat het wel goed met de deze vogel. Dreef laat in BinnensteBuiten zien hoe dat komt.
De huismus is misschien wel de bekendste vogel in Nederland, maar de aantallen zijn de afgelopen decennia teruggelopen, met name in de grote steden. Daarom besloten de vogelonderzoekers van Sovon en de Vogelbescherming 2024 om te dopen tot Jaar van de Mus.
Camilla Dreef
Vogelaar Camilla Dreef maakt zich ook zorgen, maar ziet ook dat er steeds meer goede initiatieven zijn om deze vogel te behouden. Ze loopt in BinnensteBuiten door de Amsterdamse wijk IJburg, waar het juist heel goed gaat met de huismus. “Dat komt omdat ze natuurinclusief hebben gebouwd”, vertelt Dreef. “Als je kijkt naar de gevels dan zie je allemaal neststenen. Dat zijn allemaal plekjes om te broeden.” Daarnaast is er veel groen in deze wijk, waardoor de mus makkelijk aan voedsel komt.
Huismussen
Naast haar wandeling door IJburg brengt Dreef ook een bezoek aan Jennifer, die in haar tuin in de Jordaan er alles aan doet om huismussen aan te trekken. Ze zorgt voor beschutting, voedsel, water en voldoende plekken om nesten te maken. Ze hebben wat te kiezen, want de hele tuin hangt vol met enorme nestkasten. Toen ze erachter kwam dat de mus het zwaar had in Nederland richtte Jennifer zelf de Stichting De Mussen Toevlucht op. Samen met andere vrijwilligers redt ze mussen die in acute nood verkeren, onderhoudt ze hun leefomgeving en probeert ze het onderwerp op de politieke agenda te krijgen.