Zout, zoet, bitter, zuur en umami. Een voor een staan ze centraal in de serie De 5 Smaken van Joël van culinair recensent en smulpaap Joël Broekaert. Uit het rijtje is umami het onbekendst. Deze in 2002 officieel vastgestelde smaak komt als laatste aan bod.
De 5 Smaken van Joël
Broekaert begint met zoet, immers ook de eerste smaak die wij mensen tot ons krijgen in de vorm van moedermelk. Hoe zou die melk hem als volwassene smaken?
Daarna zoekt hij het verder van huis. In Ethiopië bijvoorbeeld, de grootste honingproducent van Afrika. Broekaert doorstaat er heel wat ontberingen om de authentieke oogst van verse boshoning van dichtbij mee te maken.
Verder blijkt op een oude Surinaamse suikerrietplantage dat de productie van suiker de laatste tijd steeds efficiënter gaat.
Joël Broekaert
Joël Broekaert debuteert met deze serie als presentator op televisie. Wel was hij vaker op het scherm te zien, bijvoorbeeld als gast bij De Wereld Draait Door en als deelnemer in De Slimste Mens. In de quiz greep hij in 2016 de derde plaats.
In het dagelijks leven is Broekaert columnist van Vrij Nederland en culinair recensent van NRC (HH).