Iedere scholier en student zonder vader in de Quote 500 heeft ervaring met vakantiebaantjes. Nog werkzoekende jongeren kunnen deze zomer terecht bij Klusjesmannen Sander Lantinga (links) en Rámon Verkoeijen (groot geworden met de Glazen huis-actie). Zij zoeken deze zomer uit welk vakantiebaantje de moeite waard is.
In de eerste aflevering gaan ze aan de slag in een pretpark. Rámon: „Van tevoren dachten we dat dat heel leuk zou zijn, maar als je eenmaal aan de slag gaat, ontdek je ook negatieve dingen. Je staat de hele tijd in lawaai, er zijn veel kinderen en je moet braaksel opruimen. Sander: „Dat is ook het idee van het programma; het hoeft niet per definitie geweldig te zijn. We hebben bijvoorbeeld in het grootste bejaardentehuis van Nederland gewerkt. Bejaarden wassen en zalven.” Rámon: „En bij Van der Valk Hotels. Daar is het hard werken.”
Tik ’m aan ouwe
Aan het eind van elke aflevering wordt de ‘tik ’m aan’-award uitgereikt. (voor wie het zich afvraagt: ‘Tik ’m aan ouwe’ is een gevleugelde kreet uit de voorgaande De klusjesmannen-editie) Sander: „De award is een hand met vijf vingers. Die is voor de leuke, goed betalende baantjes. Als het niks is, breken we vier vingers af.” De toekomstige werkgevers halen met De klusjesmannen in elk geval een bak ervaring binnen. Sander: „Ik heb heel lang tapijt gelegd, maar ook appels geplukt en gedund, in een wasserette gewerkt en in de horeca.” Rámon: „Ik heb bij partycentrum Verkoeijen gewerkt, bij mijn neef. Eten klaarmaken en afwassen. En hersenen uit varkenskoppen halen. Heel vies.” Sander: „En je hebt natuurlijk jaren je lichaam verkocht achter het Centraal Station.” Rámon: „Dat doe ik nog steeds.”