De neven van Eus

Van baklava tot beyran in De Neven van Eus

NPO 2 - zondag 18 september om 20:22

© NTR
De keuken van Gaziantep staat bekend als een van de toonaangevendste ter wereld. Özcan Akyol ontdekt in deze aflevering van De Neven van Geus dat het hier niet alleen om smaak draait. Sommige mensen beweren dat de gerechten medicinale krachten hebben.

Wie het beste van de Turkse keuken wil proeven, moet naar Gaziantep. Özkan Akyol gaat het in De Neven van Eus zelf ondervinden bij zijn bezoek aan de zuidelijk gelegen stad.

Gaziantep

In Gaziantep vinden tientallen Turkse gerechten hun oorsprong: klassiekers als baklava, kebab en Turkse pizza, maar ook minder bekende, zoals de met lamsbout verrijkte ontbijtsoep beyran. Zijn keuken - waar in Gaziantep een museum aan gewijd is - is een van de toonaangevendste ter wereld. In 2015 benoemde Unesco de stad tot ‘capital of taste’, ofwel ‘hoofdstad van de smaak’.

Özkan Akyol

Akyol ontdekt niet alleen smaak, maar vooral andere facetten van de gastronomie. Sommige inwoners van Gaziantep kennen gerechten identiteit of status toe, anderen beweren dat voedsel medicinale krachten heeft.

Meer over