"En wie van jullie zou er wapenhandelaar kunnen zijn geworden?" vraagt Rob Kamphues vanavond in de herhaling van De reünie aan de lichting 1980 van het Rotterdamse Caland Lyceum. Iedereen in klas 6 kijkt vragend rond. Dan richt de camera zich op een onopvallende vrouw: Saskia. Zwart haar, gewone gestalte. Nee, die zou je niet met machinegeweren associëren.
We gaan terug naar klas 6 van het Caland Lyceum uit Rotterdam, uit het jaar 1980. Het Caland Lyceum is een grote gemeenteschool met 1800 leerlingen. Iedereen die het op een andere school niet goed deed, kwam op het Caland terecht. Als men hoorde dat je van die school kwam, had je een naam: 'voor galg en rad opgegroeid'.
Evert Jan de zwerver
Gedurende zijn middelbare schooltijd blowde Evert Jan flink. Na zijn studie gaat het mis en hij leeft vervolgens twintig jaar als junk op straat. In 2007 wordt hij opgepakt door de politie en belandt hij in een psychiatrische inrichting. Het gaat daar inmiddels een stuk beter met hem. Hij heeft een eigen kamer in een woongroep, waar hij voornamelijk gitaar speelt en zijn biertje drinkt. Stiekem droomt hij van een eigen huisje.
Diana de schone
Het mooiste meisje van de klas was Diana. Ze heeft voor Buitenlandse Zaken over de hele wereld gewerkt en is uiteindelijk neergestreken in Zuid-Afrika. Maar waarom heeft ze een gedeelte van haar personeel uit Zimbabwe meegenomen?
Kees en Peter de wedstrijdzeilers
De vriendschap tussen Kees en Peter is niet stuk te krijgen. Ze kennen elkaar al 44 jaar. En al die jaren delen ze een grote passie: wedstrijdzeilen. Op een stormachtige dag ontmoeten we de twee vrienden op hun schip.
Saskia de wapenhandelaar?
Saskia was daarentegen een rustige en eigenzinnige meid. Niemand kon vermoeden dat ze later in de wereld van de wapenhandel terecht zou komen. Saskia vertelt haar avonturen en dilemma's aan Rob. Als Eva Maria Staal heeft zij het autobiografische Probeer het mortuarium geschreven over haar ervaringen in de internationale wapenhandel. Televizier.nl belde Saskia even:
Hoe was het tijdens de opnames van De reünie, waren die ook spannend?
“Fantastisch, alles was voortreffelijk geregeld, we begonnen ’s morgens vroeg en waren de hele dag bij elkaar. ’s Avonds doken we een restaurant in en het was weer net als vroeger. Dezelfde groepjes, het hele leven dat iedereen na school had geleid, viel weg. Baan, status, kinderen. De hersenen stonden gewoon weer in 1980.”
Hoe kwam de redactie van De reünie bij jou terecht?
“Ze hadden mijn boek gezien en vroegen wie nog meer in de klas hadden gezeten: zaten er meer aansprekende mensen tussen voor een televisieprogramma?”
En?
“Ja. Neem Evert-Jan; vroeger bevriend met Hugo Borst, en al tientallen jaren een zwerver. Iedereen heeft hem in de stad wel prullenbakken zien leeghalen. En Diana, die bij buitenlandse zaken heeft gewerkt en in Zuid-Afrika is neergestreken.”
En een nieuw boek, komt dat eraan?
“Wordt aan gewerkt.”