In Duitsland zorgde Der Untergang voor een ware mediahype.
Der Untergang
De vraag die journalisten, historici, filmcritici en vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap bezighield, was of je in een film Adolf Hitler als mens van vlees en bloed mocht neerzetten.
De vrees bestond dat de film een aanzet tot zijn rehabilitatie zou zijn. Na de première bleek dat die angst onterecht was.
Der Untergang toont de laatste twaalf dagen uit het leven van Hitler, die hij doorbracht in een ondergrondse bunker in hartje Berlijn.
Een onwaarschijnlijk goede prestatie van acteur Bruno Ganz, die Hitler inderdaad neerzet als mens, maar ook en vooral als een naar en dwangmatig mannetje.
Door heen en weer te schakelen naar de gruwelen buiten de bunker, zorgt regisseur Oliver Hirschbiegel ervoor dat de werkelijke aard van Hitler en de gevolgen van zijn daden geen moment vergeten kunnen worden.
Bruno Ganz
Het is een pittige rol om te spelen: Adof Hitler. Bruno Ganz had ook eerst helemaal geen zin om de hoofdrol in Der Untergang te spelen.
Pas toen hij de film Der letzte Akt uit 1955 zag, veranderde hij van gedachten. Door die film zag de acteur dat het personage Hitler niet per se een karikatuur hoefde te zijn.
Ganz bereidde zich voor op zijn rol door in een Zwitsers ziekenhuis parkinsonpatiënten te observeren. Hun bewegingen gebruikte hij om Hitlers motoriek na te bootsen.