Emma is dat ándere beroemde verhaal van de schrijfster Jane Austen (haar andere beroemde boeken zijn natuurlijk Pride and Prejudice en Sense and Sensibility).
Emma.
Van dat boek verschenen in de jaren 90 drie verfilmingen: een bioscoopfilm met Gwyneth Paltrow in de hoofdrol, een tv-film met Kate Beckinsale als de aristocratische koppelaar Emma Woodhouse en Clueless, een moderne herinterpretatie die zich afspeelt op een Amerikaanse highschool. Aan die laatste is duidelijk te zien hoe Austens werk het filmgenre romantische komedie heeft beïnvloed.
Zo’n 25 jaar later is aan Emma. juist zichtbaar hoe regisseur Autumn de Wilde haar inspiratie heeft gehaald uit romcoms; in de opbouw en het tempo van de film, maar ook in hoe Emma (Anya Taylor-Joy) en mr. Knightley (Johnny Flynn) maar niet door lijken te hebben dat de persoon naar wie ze op zoek zijn recht voor hun neus staat.
De prachtige decors en kostuums maken het plaatje van deze lichtvoetige, goed geacteerde versie van het klassieke verhaal compleet.
Titel
Er zijn dus al heel wat verfilmingen gemaakt van dit verhaal, en de meeste hebben gewoon de naam van het boek. Emma. valt op tussen die films door de punt achter de titel. Maar waarom heeft regisseur Autumn de Wilde daarvoor gekozen?
Nou, eigenlijk is het een gewoon een woordgrapje. Emma. is natuurlijk een historische dramafilm. In het Engels wordt dat ook wel een period drama genoemd. Een period is ook de benaming voor een punt aan het eind van een zin. Door die dubbele betekenis staat er dus een punt in de titel.