De industriële revolutie bracht Nederland in de negentiende eeuw veel vooruitgang. Uitvindingen en technische innovaties zorgden voor een toename van de productie in onder meer de landbouw, de textiel- en metaalsector. Tegelijkertijd zorgde de revolutie voor armoede en uitbuiting, laat Daan Schuurmans deze week zien in Het Verhaal van Nederland.
De Industriële Revolutie
Arbeiders trokken massaal van het platteland naar de stad, waar de fabrieken als paddenstoelen uit de grond schoten. Daar was werk te vinden, daar wachtte een beter leven. Maar de praktijk bleek anders. Omdat er veel meer arbeiders dan werkplekken waren, betaalden de fabrikanten (te) lage lonen, en draaiden werknemers (te) lange werkdagen. Dit zorgde voor een toename van sociale ongelijkheid, kinderarbeid en armoede.
Het Verhaal van Nederland
De serie, waarvan volgende week het slot te zien is, bleek de afgelopen weken een groot succes. Kijkers zijn met name lovend over de bijzondere manier waarop de geschiedenis van Nederland tot leven komt. Terwijl presentator Daan Schuurmans terug in de tijd gaat en vertelt over een bepaalde periode en de rol van de volken, spelen acteurs deze scènes na en duiden historici (kort!) de context.
Omdat Schuurmans door de scènes loopt is het net of de kijker er echt bij is. Zo worden op interactieve wijze veel wetenswaardigheden opgediend en bewijst dit concept dat geschiedenis helemaal geen taaie kost hoeft te zijn.