Het verhaal van Nederland - Oranje-Nassau

Is de rol van de Oranjes uitgespeeld in Het Verhaal van Nederland?

NPO 1 - woensdag 28 februari om 20:34

© NTR
Door de Franse veldtocht vlucht Willem V van Oranje-Nassau in 1795 naar Engeland. In ballingschap legt hij zich erbij neer dat de rol van de Oranjes is uitgespeeld, maar zijn zoon is daar niet van overtuigd. Het Verhaal van Nederland vertelt dit verhaal.

Willem IV had tijdens zijn stadhouderschap te kampen met oproer, oprukkende Fransen en een slechte gezondheid. Dat laatste werd hem in 1751 fataal. Zijn zoontje Willem Batavus was toen pas drie. Als Willem V van Oranje-Nassau erfde hij het stadhouderschap van een land dat zich naar Frans voorbeeld steeds duidelijker uitsprak tegen de aristocratie en voor de democratie. 

Het Verhaal van Nederland

Het Verhaal van Nederland is aanbeland in de negentiende eeuw, als Napoleons troepen Nederland intrekken en Willem V in Engelse ballingschap leeft. De Oranjes lijken alles kwijt te zijn: het stadhouderschap, hun rijkdom en Nederland zelf. Terwijl Willem V zich erbij neerlegt dat de politieke rol van de Oranjes is uitgespeeld, is zijn zoon - de volgende Willem - daar niet van overtuigd.

Willem V

Na de ondergang van Napoleon moesten de door Frankrijk geïnstalleerde regeringen overal in Europa weer het veld ruimen. De grote koningshuizen probeerden de democratische revoluties terug te draaien en hun oude macht te herstellen. Het machtige Pruisen en Engeland zagen in Nederland graag een sterke buffer tegen de Fransen, met de zoon van Willem V als de nieuwe koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Willem I beloofde dat oude tijden zouden herleven en stelde zich op als absoluut heerser. Daarbij maakte hij handig gebruik van het bestuur en de plannen die de Fransen hadden achtergelaten.

Meer over