Het verhaal van Vlaanderen

Tom Waes brengt de gevolgen van de Industriële revolutie in beeld in Het Verhaal van Vlaanderen

NPO 1 - zondag 21 mei om 21:11

© NTR
Op het vasteland van Europa nam België een voorsprong in de industriële revolutie. Eerder dan in de omringende landen reed daar al in 1835 een passagierstrein. Hoogovens en weefmachines droegen bij aan de welvaart. Meer weten? Kijk dan naar deze aflevering van Het Verhaal van Vlaanderen. 

De industriële revolutie begon met de uitvinding van de stoommachine in Groot-Brittannië en sloeg daarna over naar het Europese vasteland. Niet de grootmachten Frankrijk of Duitsland namen daarbij het voortouw, maar het kleine België.

Het Verhaal van Vlaanderen

Het Verhaal van Vlaanderen laat zien hoe België aan het begin van de negentiende eeuw alles in huis had voor een vliegende start: de belangrijke grondstoffen kolen en ijzer, en daarnaast een bestaande textielindustrie met wol, katoen en vlas. Het maakte België in korte tijd welvarend, maar met de rijkdom groeide ook de ongelijkheid in het land.

Tom Waes

Tom Waes vertelt hoe het piepjonge België in 1835 een belangrijke primeur beleefde: de allereerste rit van een passagierstrein op het Europese vasteland, tussen Brussel en Mechelen.

Meer over